I Astrid Lindgrens värld

Den 4 maj kl 18.00 kan den som vill komma till Bohusläns museum i Uddevalla och lyssna på Västerskolans musikklasser och deras program I Astrid Lindgrens värld. Ska försöka ta med de små smultronen dit och jag kan.

Det fick mig att börja fundera lite. Så gott som alla svenskar har någon gång i livet befunnit sig i just Astrid Lindgrens värld, vare sig det var när man själv var liten eller när man som vuxen fick barn och läste sagorna för sina barn. Så även jag. Vilka var då mina favoriter? Tja, jag minns att jag tyckte väldigt mycket om böckerna om Kalle Blomqvist och de om Rasmus, Pontus och Toker men även Allra käraste syster som min kompis hade. Innan det var Saltkråkan en stor favorit på tv liksom Emil (du och ja Alfred) medan Bullerbyn lästes. Oh ja just det ja, Kajsa Kavat som hjälpte mormor genom att sälja julkarameller på torget älskade jag.

Precis som alla andra barn fanns Pippi med i bilden, men jag minns inte att vi läste den men dagmamman hade Pippiskivor som vi spelade om och om igen, mitt första möte med talböcker kan man säga! Ronja såg lilla syster och jag på bio en vinterdag. Vi fick biljetterna av en vännina till mamma bara så där när vi mötte henne på stan. Bröderna Lejonhjärta såg jag nog på tv, Mio min mio minns jag att jag försökte läsa, men den tyckte jag inte om. Den intresserade mig helt enkelt inte. Likadant var det med Nils Karlsson pyssling, Karlsson på taket, Madicken och en del andra böcker, men jag känner naturligtvis till dem, precis som alla andra i detta avlånga land. Och ju mer jag bläddrar på bokus, desto fler inser jag att jag minns när jag läser titlarna. Hon var verkligen en produktiv dam vår kära Astrid.