Hur du tränar din drake

En härlig ljudbok att lyssna på i bilen under semestern. Det är en bra beskrivning av Hur du tränar din drake av Cressida Cowell. Vi njöt av Robert Gustavssons uppläsning med alla de olika rösterna och dialekterna och skrattade gott åt den ena ljudeffekten efter den andra. I det här fallet tillförde Robert helt klart ytterligare en dimension till historien.

Hur du tränar din drake är en kort barn/ungdomsbok, bara fyra cdskivor lång, om den unga vikingen Hicke Hiskelig Halvulk III. Som alla unga vikingar så är han och de andra tioåriga pojkarna i byn tvugna att genomgå ett mandomsprov. Hos de håriga hulliganerna innebär det att man måste fånga sin egen drake och sedan träna den för att på Tors dag torsdagen klara det slutliga provet som visar att man har pli och kontroll på sin drake.

Hicke är varken stor eller tuff och definitivt inte en hjälte, egenskaper som är nödvändiga för vikingar och draktränare. Men han är hövdingens son och måste därför ta till andra knep för att lyckas. Han är på god väg när katastrofen slår till och byn hotas och i slutändan måste man lita på den lille pojken.

Boken har även blivit animerad film och visades i Sverige med namnet Draktränaren. Jag har själv inte sett filmen men min sjuåriga systerdotter gillar den och kände igen historien på talboken även om den, som alltid, skiljer sig en del från den i filmen.

Betyg: ****

Förlag: Storyside
Andra som läst/ lyssnat på boken:
Mikaelas läs och skrivblogg