Havets mor

På Bokmässan 2012 står Norden i fokus och jag har redan konstaterat att jag har mycket att ta igen. Norge och Danmark är väl hyfsat representerade i min bokhylla och Island är inte heller helt främmande. De finländska författarna lyser med sin frånvaro och Grönland, Färöarna och Åland ska vi inte tala om.

Men härom dagen damp den vackra myten om Havets mor ner på hallgolvet och jag smälte. Den är förvisso inte nedtecknad av en grönländsk författare utan av Elisabeth Härenstam, men det är barn från den lokala skolan i Kulusuk på östra Grönland som illustrerat boken.

Myten om havets mor är älskad av alla inuiter, vare sig de lever i vårt moderna samhälle eller i mer isolerade delar av den istäckta arktiska världen. Och jag förstår dem. Det är en mycket vacker och lite sorglig myt om havet och vår påverkan på det.

Kombinationen av Elisabeths tolkning av den vackra berättelsen och skolbarnens illustrationer är inspirerande och tillsammans har de skapat en bok som är ett mellanting mellan bilderbok och poesi. Det är tänkvärt och jag gillar den mycket.

Den här lilla boken kommer att fungera alldeles utmärkt som ”i stället för en blomma” när man går bort. Jag ska nog investera i ett par stycken till.

Betyg: ***+

Förlag: Heidruns

PS. Och härmed har jag officiellt inlett årets Bokmässeläsning. 🙂

One Reply to “Havets mor”

Comments are closed.