Halvdan Viking, Främlingens grav – med bonus

Jag gillar bonusar. Extramaterial. Gratis. Visst är det trevliga ord. När andra delen i Martin Widmarks serie om Halvdan Viking damp ner i brevlådan blev jag lite extra glad av att även del ett, Hövdingens bägare fanns med. Båda böckerna är spännande inlästa av Tomas Bolme.

I Hövdingens bägare lär vi känna den unge vikingen Halvdan från Östbyn. En fotskada gjorde att han inte kunde följa med sin far på vikingafärd utan fick stanna i byn hos smeden Björn. Halvdans fantastiska förmåga att skalda visar sig komma väl till pass på hans olika äventyr. Den här gången har Östbyn blivit inbjuden av kungen i Västbyn till lekar, dvs tävlingar för att utröna vem som är störst, bäst och vackrast. Men det ligger naturligtvis en hund begraven bakom inbjudan och Halvdan får rycka ut och rädda situationen.

Det finns en gammal sägen som beskriver hur det för många år sedan kom en främling till byn. Han hade stor glugg mellan tänderna och bar på ett mystiskt skrin. Men en dag hittas hans avhuggna huvud guppande i vattenbrynet och man skyndar sig att begrava det med det mystiska skrinet. En dag blir Halvdans hund tillfångatagen en den grymma Asta och det är i Främlingens grav som vi får följa hans ansträngningar för att rädda den älskade jycken.

Båda historierna är härliga vikingaskrönor i Röde Ormstil, men för barn. Jag önskar så att den fantastikst produktive Martin hade funnits när jag var barn. Jag är övertygad om att jag hade älskat hans böcker om LasseMaja, om Tyko Flores och även de om Halvdan Viking. De är ljuvliga!

Jag har som sagt lyssnat på dem i Tomas Bolmes härliga inläsning. Och det känns så rätt att just Tomas läser dem. Han gör det så bra. Det blir lite TinTin-känsla över det hela. Spännande helt enkelt! Med tanke på att Hövdingens bägare är 2 cd-skivor lång och Främlingens grav bara 1 cd så passar de utmärkt på stranden, i sommarstugan eller husvagnen. Och jag är övertygad om att hela familjen kommer att gilla historierna om Halvdan.

Betyg: ***+
Förlag: Bonnier Audio