Grottmannen – amerikansk seriemördare i Norge

Grottmannen
av Jörn Lier Horst

Grottmannen av Jorn Lier Horst är en bok om en amerikansk seriemördare som misstänks för mord i Norge. Men det är också en bok om ensamhet och utsatthet i dagens samhälle.

William Visting är ingen duvunge inom den norska polisen utan en erfaren utredare van att hantera fruktansvärda brott. Men en dag kommer verkligheten lite väl nära inpå när hans granne hittas död. Det är inte döden i sig som kryper inpå skinnet på Visting, utan det faktum att mannen suttit död i sin stol framför tvn i fyra månader utan att någon upptäckt det eller saknat honom. Hur är det möjligt? I ett villaområde med gott om hus och människor?

Döden verkar ha varit helt odramatisk och ingen misstänker brott. Inte förrän det dyker upp ytterligare ett lik. Ytterligare en man som varit död i flera månader och den här gången får den norske polisen hjälp av FBI som misstänker att det kan vara en efterspanad seriemördare som efter tjugo år äntligen dykt upp. Eller?

Vistings dotter Line som är kriminalreporter på VG blir illa berörd av historien om den döde grannen och börjar forska i den mannens liv. Hur kan en människa vara så ensam och saknad av ingen i dagens samhälle? Hur kan vi undgå att lägga märke till att någon försvinner från jordens yta?

Men, eftersom detta är en kriminalroman, snubblar hon snart över en del konstigheter i sina efterforskningar. Konstigheter som kanske hade varit bäst att låta vara orörda. Man kanske inte alltid ska lyfta på locket för att kika vad som göms där under. Det kan få oanade konsekvenser.

Jag hade några trevliga timmar tillsammans med Visting, Line och de andra karaktärerna när jag lyssnade på Grottmannen i bilen till och från jobbet. Det är en klassisk kriminalhistoria, lagom spännande med en bra mix mellan polisens utredningsarbete och en nyfiken journalist.

Grottmannen är den andra delen i serien om William Visting som ges ut på svenska. Jag har inte läst den första, Jakthundarna, och hade ändå inga som helst problem att följa med i den här. Möjligen lär man känna karaktärerna bättre och bättre för varje bok, så brukar det ju vara med serier, och att det hade varit ett plus när man läser den här boken, men det är inget krav.

Lier Horst är inte bara en av Norges främsta deckarförfattare som skrivit nio böcker om William Visting han är också dramatiker och barnboksförfattare. Sedan debuten 2004 har det hittills blivit 23 (!) böcker, ett antal noveller och teaterpjäser. Hatten av för denne oerhört produktive man.

Andra som läst boken:
Och dagarna går – som gillade att det var en journalist i huvudrollen


Grottmannen
Författare: Jørn Lier Horst
Förlag: Lind & Co (2015)
ISBN: 9789174613568
Köp: t.ex. hos Bokus, Glansholm, Storytel eller Adlibris