God 17. Mai – kära grannar!

Idag är det helgdag hos våra grannar i väst. Som vanligt firas nationaldagen med pompa och ståt och långledigt! Hoppas de får bättre väder än vi har här på västkusten, duggregn och tio grader inspirerar inte till utomhusaktiviteter direkt.
Vilket tillfälle skulle passa bättre för att rannsaka sitt läsan och bokhyllan när det kommer till norska författare. Så jag tar tillfället i akt och inser snabbt att resultatet är skrämmande. Inte bara har jag stora kunskapsbrister utan bokhyllan är också skrämmande tom på böcker med norskt ursprung, bara Anne Holts 1222 meter över havet, som i och för sig var jättebra, finns där. Dags att ta sig i kragen! Så här följer lite tips.
Karl-Ove Knausgårds självbiografiska romansvit Min kamp är planerad till sex (!) delar, varav de två första redan publicerats. Den första delen fich dessutom det stora norska litteraturpriset Brageprisen och utsågs till den bästa boken på tio år av VG. Knausgård är nog den norska författare som fått i särklass mest uppmärksamhet de senaste året, i såväl Sverige som hemma i Norge och i övriga Europa. Har inte läst någon del trots den stora hypen, eller kanske just därför. Har lite svårt för självbiografier och här ska han tydligen ”göra upp” med sin döde far. Jag är tveksam.
Som nämnts ovan är 1222 meter över havet det enda norska inslaget i min bokhylla, men i läshögen ligger den nya Flimmer och väntar. Den ser jag jättemycket fram emot.
Andra representanter för den norska deckargenren är Jo Nesbo och Karin Fossum. Två författare som gillas av många i min bekantskap men som passerat förbi. Ryck upp dig Jenny!
Årets pristagare av Sveriges Radios Romanpris var Beate Grimsrud som fick priset för sin bok En dåre fri. Räknas hon också? Född i Norge, men bosatt i Stockholm sedan 1984.
Sigrid Undset har bland annat skrivit boken med den fina titeln Jenny. Undrar om boken är bra?
Och sist men inte minst i dagens lista kommer en ungdomsförälskelse, Margit Sandemo. Denna überproduktiva författare. Jag läste flera av böckerna i Sagan om Isfolket under en spännande sommar i tidiga tonåren och drogs in i en mystisk värld med magi, häxor och kärlek! Och jag fullständigt förtrollades. Kanske är det därifrån min fascination för fantastisk litteratur kommer. Jag har inga som helst problem med övernaturliga och magiska inslag i böcker, bra böcker vill säga. Det finns mycket skräp också.

Så medan norrmännen firar som bara de kan ska jag dra mig tillbaka till min kammare och försöka bättra på mina skandalöst dåliga kunskaper om norsk litteratur.

3 Replies to “God 17. Mai – kära grannar!”

  1. Några fler lästips är: Erlend Loe, Lars Mytting, Anne B. Ragde, samt icke att förglömma Unni Lindell och Fredrik Skavlan som skriver och illustrerar barnböckerna om "Mystiska Milla" … 🙂

  2. Tack snälla. Skavlan och Lindell känner jag ju igen nu när du nämner dem, men de andra är nya. Ska kollaupp dem.

  3. Gunnar Staalesen tycker jag är mycket bra, i synnerhet hans svit om Bergen (fast jag tillbringade mina barndoms somrar i den staden så det kanske har med det att göra också…). Har också läst en del deckare av honom men är inte lika förtjust i dem (t.ex. den här:http://lottensbokblogg.wordpress.com/2011/02/19/svarte-far-av-gunnar-staalesen/)

    Flera av de du skrivit om gillar jag! Undset är också en favorit, i synnerhet Kristi Lavransdotter.
    Min pappa har pratat om Knausgård, men jag har inte läst. Nesbö och Holt och Fossum också förstås;-)

Comments are closed.