Uncategorized

Glas och aska

Äntligen har jag gått med i årets Låna & Läs hos Bokia. Ett fantastiskt koncept och i år var det flera böcker jag tyckte var intressanta.

Första boken ut var Glas och aska av Ann Syréhn Tomasevic. En bok som spänner över större delen av 1900-talet och flera länder och två kontinenter. En bok som vann i längden.

Jag är som bekant inte så mycket för relationsromaner och hade lite motigt att komma in i den här. Man får följa huvudpersonen Lili från 1880-talet till hennes död drygt hundra år senare. Lili kommer från en välbärgad familj i Elssass och kastas som så många andra under det turbulenta 1900-talets första hälft in i fattigdom och svåra umbäranden till nyrikedom och ett liv i USA.

Vi gör nedslag i Lilis värld genom hela boken och ledsagas av den svenska journalisten Amandas kartläggning av Lilis liv. Lili är en ovanlig kvinna som får vara med om mycket både under sina tre äktenskap, men även i de spår som två världskrig och en ordentlig börskrasch sätter.

Trots att det var motigt i början och att det känns lite oengagerande att göra lösrykta nedslag i Lilis liv så får man en bra och säkert ganska rättvisande bild av hur livet kunde te sig under den här tiden. Men det griper inte tag i mig, kanske för att tidsepoken (världskrigen) inte intresserar mig särskilt i romanform.

Bitvis är boken bra, men det räcker inte för att dra upp betyget. Hoppas nästa bok är bättre.

Betyg: ***-