Uncategorized

Gift för nybörjare

Igår var det kärlek för hela slanten, idag – Gift!

Härom dagen var jag på författarträff på Bokia i Göteborg. Förutom ett mycket intressant möte med Olle Lönnaeus var jag ju tvungen att scouta runt lite i butiken. (Vem kan låta bli det när man kliver in i en bokhandel? Va?) Och då snubblade jag över en liten pärla, Gift för nybörjare av den isländske författaren Eirikur Örn Norddahl. Jag föll pladask för det fina omslaget och baksidestexten. Förhoppningsvis landar den i brevlådan vilken dag som helst.

Lite extra kul var det att få veta att Eirikur kommer till Bokmässan i höst. Och av beskrivningen av honom inser jag att det är en karl jag måste försöka lyssna på.

”Gift för nybörjare handlar om Halldór som är arbetslös och bosatt i Reykjavik. Någonting är fel i hans liv, men han måste lista ut vad. Halldór delar lägenhet med filosofistudenten Dísa som nyligen har förlorat sin dot- ter i en tragisk bilolycka. Vad som är fel i hennes liv är uppenbart.
Efter att Dísa dragit hem en synnerligen giftig tagg- buske till lägenheten, och senare också genusveten- skapstudenten Högni, blir Halldór plötsligt oförmögen att lämna hemmet och utvecklar ett ohälsosamt intresse för att bruka gift.”

3 kommentarer

  • Josefin

    Måste alla isländska böcker ha något att göra med en Halldór? Är det vanligaste namnet på ön? Jag läser två böcker nu, en skriven AV en Halldór, i en är Halldór en av huvudpersonerna. Och det är inte den här 🙂

  • Emelie

    Roligt att se att du också hittat Gift för nybörjare! Har du hunnit läsa den kanske? Jag är så hemskt sugen på att diskutera slutet med någon: =) Jag har skrivit lite om den på min egen, modesta bokblogg http://fagutal.blogspot.se/ och där får du gärna, om inget annat, kommentera när du väl har hunnit läsa boken!

    Vänliga hälsningar Emelie