Uncategorized

Geniet

På en resa för några år sedan lyssnade jag på David Baldaccis bok Kamelklubben och gillade den mycket. Tyckte om de udda karaktärerna och drivet i handlingen. Uppföljaren Samlarna var inte lika bra och jag har därför inte återvänt till Baldacci förrän nu.

Härom veckan var jag på Jul på Liseberg och fyndade Geniet för ynka 69 kr och den har i mellandagarna fått hålla mig sällskap till och från jobbet. Även det här är en spänningsroman där CIA inte nödvändigtvis står på de godas sida. Det är dock inte Kamelklubbens härliga karaktärer som handlingen utspelar sig kring utan den före detta Secret Serviceagenten Sean King och hans problemtyngda partner Michelle Maxwell.

Michelle bär sedan barndomen på djupa sår inombords, något som till slut får henne att fullständigt explodera och hon beger sig till en skum bar och muckar gräl med en bjässe till karl. Sean hjälper henne att skriva in sig på en psykiatrisk klinik för att försöka bli bättre. Väl där upptäcker Michelle snart att allt inte står rätt till.

För att bekosta Michelles behandling tar Sean som numera jobbar på frilansbasis på sig ett riskfyllt uppdrag. Forskaren Monk Turing har under mystiska omständigheter dött på det mycket hemlighetsfulla forskningscentret Babbage Town. Det dröjer inte länge innan både Sean och Michelles dagar är fyllda av hemliga koder, hot och knarktransporter. Och mitt upp i allt detta försöker de skydda Monks elvaåriga dotter.

Som så ofta i amerikanska spänningsromaner så blir det lite mycket av allting, men Geniet har ändå varit ett trevligt sällskap under de här dagarna. Jag kan leva med både otroliga konspirationsteorier, vapenskramen och agenter med övermänskliga förmågor även om det ibland blir i mesta laget. Vad jag däremot inte riktigt förstår är titeln. Visst finns det genier på Babbage Town, men vem avses och varför? Jag hade kunnat tänka mig flera betydligt mer träffande och lockande titlar.

Allan Svensson är kanske inte den mest inlevelsefulla uppläsaren jag hört, men han har ett behagligt röstläge som funkar bra.

Betyg: ***-
Antal cd: 10

Förlag: Bra Böcker

Andra som läst boken:
En tomtas tankar
DAST