geim, buzz, bubble

(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Titlarna på böckerna i Anders de la Mottes trilogi påminner lite om min barndoms frukostflingor, fast då hette de snap, crackle och pop.

Att läsa Anders de la Mottes trilogi om HP och Rebeckas möte med vår högteknologiska värld är på en gång lika ljuvligt som att frossa i onyttigt sockersöta frukostflingor som det är omtumlande och skrämmande. Paranojan lägger sig på lur och man fylls av tankar på ”tänk om”.

Tänk om vi alla styrs företag och myndigheter i alla våra beslut.
Tänk om någon avlyssnar allt jag läser/ skriver/ säger.
Tänk om någon förföljer mig.
Tänk om…

I ärlighetens namn är jag inte säker på att jag egentligen vill veta exakt hur kartlagda våra liv är och hur lättmanipulerade vi är som människor. Men trots det kommer jag definitivt att lyssna på Anders seminarier på Bokmässan, både det när han pratar om senaste boken och det om virtuell säkerhet.

Att läsa [geim] förra sommaren var en fröjd. Den var så ny, så annorlunda, så häftig. Även [buzz] gjorde ett starkt intryck trots att nyhetens kittling lite förlorat sin magi, sin kraft. När jag så plockade upp [bubble] var det lite med skräckblandad förtjusning. Jag ville veta mer om HP och Rebecka, ville veta hur det skulle gå för dem och om de skulle lyckas trassla sig ur SpelLedarens grepp. Samtidigt som jag var lite rädd att det inte skulle hålla. Att Anders inte skulle klara av sin bångstyriga skapelse och att allt skulle falla ihop som en pannkaka.
Det gjorde det inte.

Jag tycker fortfarande att [geim] är den bästa av de tre böckerna, men [buzz] och [bubble] ligger definitivt högt på listan över årets läsupplevelser. Jag rekommenderar absolut till läsning. But be aware, someone might be watching you…

Lite kul är de funfacts som Anders för tillfället delar med sig av på facebook. Avslöjanden och dolda budskap som vid första, andra och antagligen tredje läsningen går en förbi. Jag är inte van att läsa med sinnena så på helspänn, men det ger onekligen det hela en extra dimension. Och egot en välbehövlig boost när man klurat ut det dolda budskapet.

Nu är trilogin om HP och Rebecka till ända och jag ser med spänning fram emot Anders nästa bok. Vad kommer den att handla om?

Betyg: ****
Antal sidor: 424

Förlag: Alfabeta

2 Replies to “geim, buzz, bubble”

  1. Har de två första i hyllan, men har lovat mig själv att inte påbörja några fler serier innan jag läst klart några andra. Men det här låter ju bra, fast det där med paranoia… jag är ju redan paranoid. Hur ska det gå?

Comments are closed.