Gammal är äldst och still going strong

Nittio år gammal har han hunnit bli, David Attenborough, mannen som gjorde en hel generation, eller stora delar av den i alla fall, till naturnördar. Jag och många med mig som växte upp med ”Liv på jorden”, serien från 1979 som förändrade hur vi såg på djur och natur. Vi ville alla bli upptäcktsresande djurexperter och kanske också programledare i tv (ja, redan då). Vi satt som klistrade framför tvn och såg honom krypa in i termitstackar, smyga på bergsgorillor och klänga, klättra, springa på än det ena än det andra. Hans halvviskande berättarröst kan många av oss höra än i dag.

Visst, idag vet vi att mycket av det var fejk, eller i alla fall väldigt tillrättalagt, men det känns på något sätt helt ok. Han gjorde människorna, djuren, naturen och planeten en enorm tjänst när han väckte vårt intresse för den.

Med en karriär som spänner över mer än sextio (!) år har det naturligtvis hunnit bli otaliga tvserier, både egna och sådana där han är berättarröst, men också många böcker. Och skam den som ger sig, nu är han aktuell med ytterligare två stycken. Dels kommer två av hans tidiga böcker från 50 och 60 talen ut i nytryck. Båda böckerna har varit slut i mer än trettio år så det är kanske på tiden. Den första kommer redan i höst och handlar om Attenboroughs äventyrliga resor för att hitta nya spännande djur till London Zoo. Böckerna kommer att revideras i samverkan med mr Attenborough.


Källa: The bookseller