Gamla klassiker skrivs om

Sense & Sensibility
av Joanna Trollope

Om bara några dagar släpps den första boken i The Austen Project. Sex kända författare har fått i uppdrag att uppdatera var sin av Jane Austens böcker. Först ut är Joanna Trollope med Sense & Senibility.

I en artikel i The Daily Mail beskriver Joanna Trollope arbetet som en hyllning till Austen. För Alexander McCall Smith, som fått Emma på sin lott, kändes det som att erbjudan att äta en stor kartong läcker choklad.

The Austen Project handlar inte om att skriva en uppföljare eller en ny historia i samma anda. Det handlar om att skriva samma historia, med samma karaktärer men med handlingen förlagd till våra dagar istället för på 1800-talet.

En spännande tanke som får mig att fundera på vilka svenska klassiker som skulle kunna vara aktuella. Det går an av Almqvist kanske eller Doktor Glas. Hemsöborna också Röda rummet skulle också vara spännande alternativ. Vilka svenska författare som kunde passa för en sådan uppgift är jag mer osäker på. Lek själv med tanken, vilka svenska klassiker skulle du vilja se i modern version? Och vem skulle skriva dem?

Jane skrev Sense & Sensibility som tonåring. Först tio år senare, 1811, gavs boken kom ut. Men det var inte helt lätt. Ingen ville ge ut boken och hon var tvungen att själv stå för alla kostnader. Vilken härlig revansch det måste ha varit när den genast sålde slut.

Sex böcker hann hon skriva innan sin allt för tidiga död vid 41 års ålder; Sense & Sensibility, Pride & Predjudice, Mansfield Park, Emma, Persuation och Northanger Abbey. De två senaste kom ut efter hennes död 1817.

Böckerna i The Austen Project: 
Sense & Sensibility av Joanna Trollope, 25 september 2013
Northanger Abbey av Val McDermid, 2014
Pride & Predjudice av Curtis Sittenfield, sent 2015
Emma av Alexander McCall Smith. (Läs en intervju med honom här.)

Vilka författare som kommer att skriva Mansfield Park och Persuation har ännu inte offentliggjorts. Kanske har du önskemål. Jag har inte läst någon av dem så det är svårt att tycka till.

Uppdraget att skriva samma historia men i en ny tid är lite speciellt. Andra författare har däremot fått tillstånd/ uppdrag att skriva fortsättningar och nya historier med särskilt älskade karaktärer. Anthony Horowitz utsågs av Doyles efterlevande att att skriva en ny Sherlock Holmesroman, House of Silk. Deckarförfattarinnan Sophie Hannah skriver en ny Poirot på uppdrag av författarens familj. Jeeves andThe Wedding Bells är en fortsättning på PG Woodhouse omtyckta klassiker. En lite mer hårdkokt uppföljare är den nya Philip Marloweboken Black-eyed Blonde.

Har fantasin tagit slut? Är alla karaktärer redan uppfunna? Är historierna redan berättade? Man kan ju undra lite varifrån önskan att återuppväcka dessa förvisso omtyckta böcker och karaktärer kommer ifrån. Är vårt behov av igenkänning så stort eller var författarna helt enkelt bättre förr?

Länkar:
Här kan du tjuvläsa ett utdrag ur Joanna Trollopes version av Sense and Sensibility.

2 Replies to “Gamla klassiker skrivs om”

Comments are closed.