Från och med du

Från och med du
av Mhairi McFarlane

I Bokmalens bokcirkel försöker vi läsa olika sorters böcker att prata om. Det har varit deckare, thriller, fantasy (!), kärlek, historiska romaner, feel-good och just nu satsar vi på en klassiker. Det är en av anledningarna till att det ger så mycket att vara med i en bokcirkel, variationen på böckerna man läser blir större än när man bara väljer själv, det är så lätt att fastna i en genre eller hos en favoritförfattare.

Precis innan sommaren träffades vi för att pratat om Mhairi McFarlanes bok Från och med du. Det blev en kväll fylld av funderingar på onlinedating, hur elaka barn och ungdomar (och även vuxna tyvärr) är mot varandra, tillfredsställelsen av hämnd, det tragiska i att det är så många historier där kvinnan återuppfinner sig själv och inte blir lyckad, framgångsrik och nöjd med sig själv förrän hon gått ner en massa i vikt, blivit vacker och lyckats med sitt arbete. Diskussioner och funderingar som bara blir bättre av att åldersspannet är stort i gruppen.

I Från och med du möter vi Anna Alessi, en kvinna i trettioårsåldern som har ett jobb hon älskar, har genomgått en metamorfos och är nu vacker, smal, med timglasfigur och lycklig. Så när som på ett område, hon lyckas inte hitta den rätte. Männen hon dejtar visar sig alla vara knäppskallar på ena eller andra sättet och hon börjar förlora hoppet. Inte blir det direkt bättre av systerns stundande bröllop som får Anna att sakna en man ännu mer. Så plötsligt dyker James Fraser upp i hennes liv, nu en man men för femton år sedan en klasskamrat som utsatte henne för den ultimata förödmjukelsen och förstörde hennes liv och skoltid. När de träffas känner han inte igen henne, hon är ju så förändrad. Men har han förändrats? Är han så artig och mogen som han verkar vara eller kommer han åter att lura henne bara för att förödmjuka henne om igen?

Precis som de allra flesta feelgoodböcker är Från och med du lättläst. McFarlane är duktig på dialoger och språket flyter på bra. Men, om vi inte skulle ha bokcirklat om den så är risken stor att det är ytterligare en av de där böckerna som man läser och som sedan flyter bort på det stora bokhavet. Man minns historien, men inga detaljer, titel eller författarens namn. Tyvärr. Det är en stunds trevlig läsning, om man har överseende med klichéerna, men sedan går man vidare till nästa bok. Är man hooked on genren så är det ljuvlig läsning, och som sagt, språket flyter på bra och det är lättläst. Man mår bra medan man läser och det är ju syftet med feelgood.