Flytande boktips

Den här helgen avslutas Båtmässan i Göteborg. En årlig fest för branschfolk och alla vi andra som älskar att vara på vattnet i den ena eller andra farkosttypen. Nio hela dagar fyllda av små båtar, stora båtar, kevlarsegel, linor, kläder, förtöjningsanordningar och en massa annat livsnödvändigt och onödigt krafs.

Men, jag saknar böckerna. Alla som någon gång besökt en gästhamn vet att i var och varannan båt sitter folk och läser i sittbrunnen. Både män och kvinnor, gamla och unga. Det är mest pocketböcker och tidningar om man ska vara ärlig. De är av naturliga skäl mest praktiska att hantera. Så PocketShop, boka in er på mässan nästa år det kommer att bli succé.

Däremot har jag nog ännu aldrig befunnit mig i en gästhamn med ett book-crossing bibliotek. Ni vet, sätt dit en bok du läst ut och inte vill behålla (utrymmet i skeppsbokhyllan är rejält begränsat) och ta en annan som verkar intressant. Det saknar en bokmal som jag. Jag blir nyfiken på att få veta vad seglande människor egentligen läser.

Så här på Båtmässans sista skälvande dagar är det väl lämpligt att samla ihop böcker med båt-, havs- eller skärgårdstema. Så här kommer mina tips, fyll gärna på med fler jag behöver utöka min båtläsning. 🙂

Vi de drunknade och Den sista resan av Carsten Jensen – är ett måste att ha med på en sådan här lista. Vilka böcker! Dom fick mig att vilja besöka Marstal vilket jag fick förmånen att göra förra året. Härligt!

Brev från en bruten horisont av Calle Brunell – jag älskar verkligen den här titeln och storyn var riktigt lovande, men just då hittade vi inte riktigt varandra. Men jag vet andra som tyckte mycket om den.

I den innersta kretsen av Viveca Sten – här sker det allra första morden i samma ögonblick som starten av Gotland runt går. Spännande med härliga miljöer.

Underströmmar av Joanne Harris – fantastiskt bra bok. Läs den!

Ocean Sea av Alessandro Baricco – en liten pärla av den italienske mästaren. Här spelar havet en stor roll och både förgör och skrämmer.

Och här hör naturligtvis även Viveca Lärns serie om Saltön hemma.

Sedan vet jag, ingen nämnd ingen glömd, som hellre frossar i Watski-katalogen och annan nördlitteratur. 🙂

One Reply to “Flytande boktips”

Comments are closed.