Femtioårsjubileum firas med nytt kapitel

I september fyller Kalle och chokladfabriken femtio år. Till glädje för alla fans publicerades härom dagen ett helt nytt kaptiel i The Guardian, eller snarare ett nygammalt. Det är Roald Dahls första version av femte kapitlet som nu publiceras för första gången.

Illustration by Quentin Blake

Kalle och chokladfabriken handlar som bekant om sex barn som alla funnit var sin gyllene biljett som gör att de tillsammans med sina föräldrar får besöka den mystiske Willy Wonka och hans chokladfabrik.

Från början var de betydligt fler barn och några av dem har andra namn en vad vi är vana vid. Från början kom Kalle i sällskap av sin mamma och inte farfar Johan som i den slutliga versionen.

Titeln på det nygamla kapitlet är Fudge Mountain och ger en tydlig fingervisning om vad rummet är gjort av. Ett berg av gyllene härlig fudge väntar barnen när de kommer in. Och jag kan väl knappast anklagas för att spoila något om jag säger att det inte går så bra för alla barnen.

Penguins nya och
omdiskuterade omslag.

Penguin kommer under hösten att ge ut Kalle och chokladfabriken med nytt omslag. Ett omslag som kritiserats hårt för att inte göra boken om de fem barnen på besök hos den smått bisarra Willy Wonka rättvisa.

För den som inte fått nog av Roald Dahl och hans fantastiska böcker finns en massa intressant information, bilder, extra material och annat skoj på The Roald Dahl Archive.

Själv är jag nog mer förtjust i Dahls bok Häxorna än i Kalle, men den senaste filmatieringen med Johnny Depp som Willy Wonka är ljuvlig. Mystisk, bisarr och alldeles galen är bara förnamnet.