Ett lyckat arrangemang

Bokens dag i Uddevalla igår blev lika lyckat som förra året. Något färre deltagare slöt upp i S:t Mikaelsgården vid 19-tiden, men de som kom blev säkert nöjda. En bra blandning författare gjorde att det borde funnits något för alla.

Vår egen lokalförmåga Gösta Unefäldt, 85-år och still going strong har kommit med sin 15:e (!) bok om den sympatiske polisen i Strömstad, Den röda nyckeln. Ni vet, polisen som förevigt kommer att vara förknippad med Per Oscarsson sedan de oförglömliga Polisen som filmerna som gått på tv i omgångar.

Efter Gösta presenterades en alldeles färsk debutant, Fredrik Grannas vars bok Rånet var så färsk att man packat upp den bara timmar innan vi träffades. Rånet är en roman om det spektakulära helikopterrånet i Stockholm som var så fräckt genomfört att polisen stod handlingsförlamade. Ni minns det. Romanen är enligt författaren sann till 85-90% och skrivet utifrån helikopterpilotens perspektiv.

I pausen bjöds vin och snittar och författarna sålde och signerade böcker så pennorna glödde.

Efter ett så aktuellt och skrämmande tema som rånet behövdes lite feel good och det erbjöds av Mikael Bergstrand som beskrev sin bok Dehlis vackraste händer som en gubb-lit. En bok om en medelålders, desillusionerad och lite bitter man som flyttar från Sverige till Indien och där möter inte bara en främmande kultur utan också den vackraste kvinna han någonsin sett. Mikael var en ny bekantskap för mig men vilken personlighet. En fantastisk presentation som onekligen lockade både till läsning och köp. Vi skrattade gott när han läste valda delar ur boken. Särskilt partiet när den medelålders mannen möter den oh så vackra kvinnan och får tunghäfta och känner sig som en rodnande fjortis igen.

Sist, men absolut inte minst, presenterade Karin Brunk Holmqvist sig och sin nya bok Kaffe med musik. En bok om tre äldre damer som för första gången någonsin ger sig ut på en bussresa. Det märks att Karin gjord det här förr, hon var superproffsig och jag är övertygad om att tårarna rann på var och varannan dam i publiken när hon läste ett utdrag ur boken där en av damerna lite bekymrat funderar på vad som händer om strömmen går när man är på mammografi. Tänk om man fastnar i apparaten med bröstet hoptryckt till en pannkaka…