Ett andra liv – bland det bästa jag läst

Ett andra liv av SJ Watson

Hur väl kan man egentligen känna en annan människa?
Hur väl känner man egentligen sig själv?

Frågorna lyser upp som stora neonskyltar när man läser SJ Watsons bok Ett andra liv. Det står snart klart att ett liv innehåller så mycket, men döljer lika mycket. Det är så mycket vi inte känner till om varandra, som vi inte känner till om oss själva. Hur kommer vi att reagera i olika situationer? Hur långt är vi beredda att gå? För att få svaren? För att rädda det som räddas kan?

Det är mycket länge sedan jag sträckläste en bok nu. Jag minns fortfarande med glädje och viss längtan tiden när allt stannade av en bra bok. När handlingen var det enda som existerade. När jag var ett med det jag läste. Och när jag bara inte kunde sluta. Lite så var det med den här boken.

”När Julias syster blir brutalt mördad blir hon fast besluten att ta reda på varför. Men hennes sökande utvecklas snabbt till en upptäcktsresa genom sina mörkaste inre lustar. När hon blir involverad i en relation på nätet med en farlig främling tappar hon bort sig själv… förlorar kontrollen… kanske kommer hon förlora allt. Hennes sökande efter svar kommer att äventyra hennes äktenskap, hennes familj… och hennes eget liv.”

Ja men ni hör ju, det verkade ju lovande, ni fattar att jag var tvungen att läsa lite. Testa om det var så bra som det lät. Lite blev snabbt ett par sidor till… ett kapitel till… bara ett till… ”Äsch, klockan är inte så mycket, jag hinner ett kapitel till innan jag måste sova…” och snart var klockan alldeles för mycket. Men vem bryr sig?

Ett andra liv är SJ Watsons andra bok. Jag har inte läst debutromanen Innan jag somnar men inser att den snabbt måste läggas till önskelistan, för det här är bra. Mycket bra till och med. Jag sträcker mig utan tvekan till att ge den högsta betyg.

Det är lätt att förstå Julias förtvivlan när systern hittas död, mördad, i Paris och ingen verkar göra något för att hitta den skyldige. Förtvivlan och ilska griper tag i henne och drar ner henne i ett mörker som hotar att kväva henne. Det dröjer inte länge innan hon börjar göra egna efterforskningar. Snart står det klart att systern varit aktiv på ett par dejtingsajter på nätet, kan det vara där hon mött sin mördare? Julia registrerar sig på dejtingsajten och ger sig ut på mördarjakt. Hon får kontakt med en man som verkar intressant och snart har hon snärjt in sig i en härva av lögner och handlingar som kan förstöra allt om det avslöjas. Men har det gått så långt att hon inte bryr sig?

SJ Watson

Det är naturligtvis fördomsfullt, men när jag skulle skriva det här inlägget sökte jag upp SJ Watson på nätet, och döm om min förvåning när jag upptäckte att SJ är en man! Det hade jag inte trott. Julias tankar, handlingar, känslor är så trovärdigt beskrivna, känns så äkta att de självklart måste vara skrivna av en kvinna. Tänk så fel man kan ha. Jag kan bara buga mig för Watsons skicklighet och han kommer definitivt att vara en författare jag håller utkik efter i fortsättningen.

Mitt råd – läs Ett andra liv, du kommer inte att ångra dig. Men jag varnar dig, risken är stor att du inte kan lägga den ifrån dig.