En spännande dansk

Andelen danska författare är skrämmande låg i min bokhylla. Jag kan så här på rak arm bara plocka fram Peter Hoegs Fröken Smillas känsla för snö och Vi de drunknade av Carsten Jensen som enda tidigare danska läsupplevelse. Carsten älskade jag, Peter var jag mindre förtjust i. Nu har jag däremot umgåtts ett tag med Skuggbiblioteket av Mikkel Birkegaard och det var en ganska angenäm bekantskap.

Skuggbiblioteket handlar om advokaten Jon Campelli som ärver ett antikvariat av sin far och med det även ett litterärt sällskap som har sin mötesplats i antikvariatet. Det visar sig att flera i sällskapet, sk lettorer, har mentala förmågor utöver det vanliga. De kan förstärka dina tankar och känslor när du, eller de, läser en text. De gör känslorna i romantiska berättelsern intensivare, deckare mer spännande, thrillers mer gastkramande osv.

När Jons far dör under mystiska omständigheter anar man att allt inte står rätt till. Snart uppdagas att en falang av ”stygga lettorer” försöker påverka vad du tycker och tänker och därmed manipulera dina handlingar.

Även om handlingen kan låta lite fånig så är boken bra… nästan hela tiden. Som så ofta så håller den inte riktigt hela vägen ut. Det går lite för fort, är lite för otroligt och löser sig lite för bra för att det ska kännas helt ok.

Betyg: ***