En sång från havet

En sång från havet
av Katherine Webb

Jag tycker om En sång från havet – läs den!

Det borde räcka så, eller hur?
Det borde räcka att berätta att jag tycker om det jag läser och tycker att du också ska läsa boken. Men det gör det naturligtvis inte. Om jag hade varit recensent på en tidning eller i en tvsoffa så hade chefen gett mig bakläxa. Big Time. Jag hade utan pardon blivit skickad tillbaka till tangentbordet. Gör om och gör rätt.

Idag är det jag själv som gör det, skickar tillbaka fingrarna till tangentbordet för att försöka sätta ord på varför jag tycker om En sång från havet av Katherine Webb.

Det är inte helt enkelt att beskriva. Det har så mycket med känslan som infinner sig att göra. Jag mår bra av att läsa det här, och jag vill läsa mer. Vill inte lägga ifrån mig boken även om den sena timmen säger att jag måste.

Men det har också med miljöerna att göra, med dofterna och karaktärerna. Jag är där, i den lilla engelska kustbyn Blacknowle. Jag är där, tillsammans med Mitzy, Zach, Charles och de andra. Jag är med i det som sker och jag vill tillbaka till det lilla samhället när jag tvingas släcka lampan.

Byn och dess invånare kryper in under huden på mig och lockar mig tillbaka. Det är så skickligt gjort av Webb, med små medel och väl avvägda ord väver hon en historia som lockar och förför.

Vi möter Zach, en konsthandlare vars liv inte direkt går som på räls. Han har precis sagt adjö till sin lilla dotter som flyttar med mamman till USA och hans galleri hotas av konkurs. För att komma på fötter igen, och kanske för att komma bort ett tag, bestämmer han sig för att skriva färdigt boken om den kände konstnären Charles Aubrey. Zach beger sig till Blacknowle där Charles målade några av sina mest fantastiska tavlor och sakta men säkert rullas en historia upp som är både vacker och lite tragisk.

När jag läste det här vandrade mina tankar till Skagen och den konstnärskoloni som under en tid levde och frodades där. Var det så här deras liv såg ut? Stora känslor som är omöjliga att hejda och allt för konsten. Var de så här de påverkade människorna i de små kustsamhällena? Storsint, förförande och generöst och samtidigt lite överlägset. Kulturkrocken måste ha varit enorm mellan människor som slet för sitt uppehälle för att ha mat för dagen och de, till synes, dekadenta liv som konstnärerna förde.

En sång från havet är mitt första möte med Katherine Webb men det kommer garanterat inte att bli det sista. Redan nu står Av en annan värld och väntar på mig i bokhyllan.

Provläs!
Du kan läsa de första sidorna här.


En sång från havet
Författare: Katherine Webb
Förlag: Historiska media (2015)
ISBN: 9789175452777
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 Replies to “En sång från havet”

Comments are closed.