En ny enkät jag inte kunde motstå

Snubblade över den här enkäten hos Helen’s Book Blog och kunde inte motstå den.  Så här är mina svar. Vilka blir dina?


1. Vilken bok har stått  längst i din bokhylla?
Jag antar att det måste vara Agnes Cecilia. Den har jag ägt sedan jag var liten. Den är ljuvlig och jag kan inte förmå mig att packa undan den.

2. Vad läser du just nu, vad läste du senast och vad kommer att vara din nästa bok?
Just nu läser jag I det förflutna av Kate Morton och En smula underbar av Dawn French. Senast avslutade bok var Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, helt underbar. Nästa… det blir svårare. Kan bli Den frusna trädgården eller The Flower House eller Revolt eller… vi får se vilket humör jag är på helt enkelt.

3. Vilken bok avskydde du som alla andra älskade?
Jag är lite fånig med det där. Om en bok eller film hissas alltför mycket brukar jag utgå från att jag inte gillar den och helt enkelt låta bli att läsa/ se den. (Därför är jag väl den enda på den jord som inte såg och älskade Titanic till exempel.) Men jag tyckte inte särskilt mycket om Jane Eyre även om jag förstått att alla andra gör det.

4. Vilken bok fortsätter du att intala dig själv att du ska läsa, trots att du antagligen aldrig kommer att göra det?
Det måste vara någon av de stora klassikerna. Ryssarna kanske. Tolstoy och gänget. Jag skulle vilja läsa och gilla, men inser att det inte är min grej helt enkelt. Inte just nu i alla fall, kanske senare i livet.

5. Vilken bok sparar du ”till pensionen”? 
Har inga sådana böcker. Det är så långt till pensionen att jag inte ens kan föreställa mig vilken typ av böcker som kommer att ges ut då. Jag får se fram emot den tiden med spänning istället.

6. Läser du slutet först eller kan du låta bli?
Enda gången jag läser slutet för tidigt är om boken är så där halvbra och jag funderar på att lägga av. Då kan jag läsa sista kapitlet för att skaffa mig en uppfattning om det är värt att läsa vidare. Annars aldrig!!!

7. Författarens tack, slöseri med sidor eller intressant läsning?
Känns inte så viktigt. Läser det ibland, men oftast inte. Det är ju oftast enbart intressant för de närmast sörjande.

8. Vilken karaktär skulle du vilja byta plats med?
Åh vad svårt. Kanske Hermione från Harry Potter för en dag. Hon är smart och får vara med om en massa spännande saker. Eller ett av barnen i Miss Peregrine’s… Tänk att ha någon unik gåva. Eller någon vacker hjältinna från en victoriansk äventyrsroman… Eller…

9. Har du någon bok som påminner dig om något särskilt i ditt liv (en plats, en person, en händelse)?
Agnes Cecilia får mig att tänka på Gotland. Det var där jag hörde den först i radioteaterns version. Vi var tvugna att åka på utflykt vid samma tid varje dag bara för att kunna lyssna på radion. Å andra sidan belönade jag mig själv med Jan Guillous Coq Rouge samma dag som jag klarade mitt körkort. Den hade jag suktat efter länge.

10. Nämn en bok som du fick tag på på något särskilt sätt.
Se svaret ovan om Coq Rouge.

11. Har du gett bort en speciell bok till en speciell person?
Absolut. Jag läser så mycket och har svårt att slänga bort böcker så jag försöker hitta nya ägare till dem. Roligast är när man lyckas para ihop rätt bok med rätt läsare. Fick till exempel min kollega att upptäcka talböcker i somras när hon fick låna Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av mig. Hon lyssnade på den två gånger i sträck.

12. Vilken bok har följt med dig på flest olika ställen?
Jag läser ut en bok på ett par dagar så oftast hinner de inte till så många ställen. Tyvärr. Hade varit kul med ett annat svar.

13. Någon av skolans ”måste läsningar” som visade sig inte vara så tokig tio år senare? 
Jag kan inte riktigt minnas någon bok jag läst om senare och ändrat uppfattning om.

14. Vad är det konstigaste du har funnit i en bok?
 Eftersom jag är en dålig biblioteksbesökare så köper jag alla böcker nya. Då hittar man tyvärr inte så roliga saker. Men jag har ju hört om allt möjligt konstigt.

15. Begagnat eller nyinköpt?
Har jag ett val så nyinköpt, men man tager vad man haver.

16. Stephen King: Litterärt geni eller opium för folket?
Jag är inte hans största fan, men är mycket förtjust i Flickan som älskade Tom Gordon och även hans Att skriva. Men inom sin genre är han säkert ett geni. Om inte annat så är han ju störst.

17. Har du någonsin sett en film som varit bättre än boken?
Nästan alla BBC versioner av Austens och Brontës böcker, men så är ju engelsmännen så duktiga på det där med kostymdrama!

18. Vilken bok skulle däremot aldrig ha filmats?
Det finns säkert en mängd böcker som filmats med uselt resultat, men jag har nog haft turen att slippa dem. Genrellt sett tycker jag dock att boken är bättre än filmen.

19. Har du någonsin läst en bok som gjort dig hungrig, kokböcker räknas inte?
Smaken fick mig bitvis att dregla. Kapitlet om rostat bröd fick mig att önska att jag hade haft rostbröd hemma. Trots att klockan var två på natten.

20. Har du någon person vars boktips du alltid kan lita på?
Det finns nog ingen jag har till 100% samma smak som, men Dark Places, Calliope books och Stainless steel droppings är ganska säkra kort men det finns flera.

2 Replies to “En ny enkät jag inte kunde motstå”

Comments are closed.