En vanlig familj i en ovanlig situation

Bokmalen.nu läser En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson
En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson

”Är det det då?” frågar mamma och nickar mot Mattias Edvardssons nya bok som jag har i knät.
Det tar ett par ögonblick innan jag förstår att hon syftar på titeln; En helt vanlig familj.
”Det tänker jag inte svara på” svarar jag och ler lite när jag ser hennes frustration.

Men det är det ju faktiskt – en helt vanlig familj. Pappa Adam är präst, mamma Ulrika som är jurist och så deras 19-åriga dotter Stella. De är som vilken vanlig familj som helst. Ända till den där dagen när Stella häktas anklagad för mord.

Plötsligt raseras tillvaron för dem och Adam och Ulrika tvingas ta ställning till exakt vad de är beredda att göra för sin enda dotter. Vad gör man när ens barn står oskyldigt anklagad för mord? För hon är ju oskyldig. Eller hur? Eller?

Mattias låter oss få följa hur olika situationen påverkar dem alla tre. Hur de handskas med hela situationen, med tvivlen, blickarna från folk på stan och själva rättegången. Hela boken snurrar runt den, rättegången, men genom tillbakablickarna får vi också veta vad som hänt och hur olika man minns saker och ting. Och – som sagt – hur långt vi är beredda att gå för dem vi älskar.

För ett och ett halvt år sedan läste jag En nästan sann historia som fullständigt golvade mig, den var så bra, så smart och så fantastiskt skriven. En helt vanlig familär ännu bättre! Herregud så bra hans skriver. Jag hoppas det kommer mer – snart.

Ska ni bara läsa en enda bok i sommar så är det den här. Missa inte den!