En egen plats – bokcirkelprat

En egen plats

Bokmalens bokcirkel började året med att diskutera Robert Goolricks bok En egen plats.

Det här är berättelsen om Charlie Beale som en sommardag 1948 kommer till den lilla staden Brownsburg och blir kvar där. Ingen vet vem han är eller var han kommer ifrån. Han blir snart en uppskattad del i samhället och den unge pojken Sam blir hans ständige följeslagare. Det dröjer inte länge innan Charlie möter den vackra Sylvan som vänder upp och ner på hans värld och de inleder en förbjuden romans.

Vi var långt ifrån ense om vad vi tyckte om boken.
Några av oss skulle definitivt rekommendera den  medan andra inte tyckte om den alls. De tyckte framför allt att det var svårt att knyta an till karaktärerna. Vi delade dock alla frustrationen över att inte få svar på varifrån Charlie kom och var han hade fått alla pengarna. Plötsligt dök han bara upp i historien med en resväska full av sedlar. Lika plötsligt dyker hans bror upp som gubben i lådan. Varifrån? Kände de överhuvud taget varandra innan?

Vi var också rörande upprörda över att han tar med den lilla pojken på sina erotiska äventyr. Så gör man bara inte! Och den där Sylvan var allt bra knepig, för att inte tala om hennes karl. Mannen med de dolda sadistiska dragen. Men Sylvan kan inte ha haft ett lätt liv, hon verkade inte höra hemma någonstans. Och att dessutom bli såld på det där sättet. För en ny traktor!

Vad vi däremot inte var särskilt eniga om var slutet. Hade Charlie planerat det eller inte? Han hade ju faktiskt med sig knivarna. Å andra sidan hade han ju det varje onsdag. Var det en ingivelse i stundens hetta eller blev det bara så. Och hade historien kunnat sluta på något annat sätt? Vi var fullständigt oeniga vilket gav en jättebra diskussion och många glada skratt.

Trogen hustru sökes

Vi funderade också en stund på hur författarens eget språk låter. De av oss som läst hans första bok Trogen hustru sökes kunde konstatera att språket utvecklats, men ändå lämnar en del att önska. Frågan som kom upp var om det berodde på författaren eller översättaren. Eftersom ingen av oss läst böckerna på orginalspråk var det en fråga som fick bli obesvarad.

Kontentan av det hela är väl att man antingen gillar det här eller inte, men att det i alla fall gav oss underlag för bra diskussioner.

Ett extra plus till Historiska media för den snygga utgåvan. Med sitt omslag och de oskurna sidorna sveps man med i en doft av svunna tider.

Här kan du läsa ett smakprov ur En egen plats.

Betyg: ***
Antal sidor: 300

Förlag: Historiska media