Det är häftigt att prata böcker. Att läsa böcker för att sedan träffas ett gäng, äta gott och prata om det man läst. Inte sällan går jag ifrån en bokträff fylld av aha-upplevelser över hur olika man uppfattar det man läser. Hur man tolkar det. Vi har ju ändå läst samma bok. Samma ord.
Så var det också när 34 ivriga läsare träffades för att diskutera
En drottnings löfte av
C W Gortner. En roman om drottning Isabella av Kastilien. Efter att ha inlett med god mat och gott vin bjöds vi på ett historiskt avstamp i form av ett miniföredrag av Jarl Börjesson från
Bokparet. De gamla historielärartakterna satt i och han berättade för oss om förutsättningarna i området vid den här tiden. Maktkampen mellan kyrkan och adelsmännen, situationen för morer och judar och den politiska snårskog den unga Isabella var tvungen att navigera i. Tack för det, vi hade kunnat lyssnat på dig mycket längre. Mycket intressant!
De efterföljande diskussionerna i mindre grupper blev intensiva, intressanta och ibland lite högljudda. Vi var rörande eniga om att
En drottnings löfte är en bra bok. Intressant och lättläst. Ett fantastiskt porträtt om en stark och envis kvinna i en mansdominerad värld. Lite mindre eniga var vi i vår uppfattning om en del av karaktärerna, och här finns flera värda att diskutera. Den galna modern. Den svage kungen med fäbless för unga vackra moriska män. Den svekfulle prästen. Ferdinand som fick barn med andra. Den trogna väninnan… Listan kan göras lång.
”Ingen trodde jag var ämnad för storhet.”
Så inleds boken om kvinnan som skulle bli drottning i ett av världens mäktigaste länder. Eller kvinna och kvinna. Hon var ju bara barnet. Tolv femton år gammal hade hon sin livsplan utstakad för sig, hon skulle gifta sig med Ferdinand, till vilket pris som helst, och hon skulle göra allt för att ena sitt älskade Kastilien. Ett land som hon faktiskt var arvtagare till, trots att hon var kvinna.
Som ung tonåring fick hon navigera i ett politiskt landskap som heter duga, med intriger, mutor och svek. Tänk efter, vad gjorde du själv i tolv femtonårs åldern? Själv skulle jag definitivt inte ha klarat det hon gjorde. Herregud, jag var ju bara barnet då. Men Isabella tvingades växa upp fort.
Boken känns gedigen och det måste ligga ett enormt researcharbete bakom. Mina egna kunskaper om Isabella och Ferdinand sträckte sig inte så mycket längre än att jag visste att de finansierat Columbus och gjort Spanien till ett av världens mäktigaste länder, och att de drivit ut judarna och morerna ur landet.
Nu vet jag så mycket mer. Vi var alla överens om att vi lärde oss mycket på att läsa den här boken. Kunskap som liksom smyger på en eftersom den är förpackad i en spännande romanform. För det är vad den här boken är i första hand, en väldigt spännande roman om en väldigt intressant kvinna.
Gortner kan det här med historiska romaner, det är ett som är säkert. Så till den grad att flera av oss redan besökt biblioteket för att få tag på fler av hans böcker. Tyvärr finns de inte översatta till svenska ännu, men det hoppas jag kommer. Nästa bok,
The Last Queen, handlar om Isabellas dotter Juana som, om jag minns rätt från historielektionerna, gick under Juana la loca, den galna Johanna, och spärrades in på ett kloster. Kanske hade hon ärvt galenskapen efter sin mormor som vi nu vet inte heller riktigt var vid sina sinnens fulla bruk.
Sju böcker har det blivit hittills för Gortner och jag ska erkänna att den sjunde, och senaste, intresserar mig mycket. Tyvärr måste jag vänta ända till mars nästa år innan Mademoiselle Chanel kommer ut, men jag gissar att det är värt det. Jag håller tummarna för att EA Förlag väljer att ge ut även den.
Gunilla passade på att skicka ett mail till Gortner för att berätta hur mycket vi tyckte om boken och han var vänlig nog att svara.
”I’m always delighted to hear from readers and am truly honored that your group enjoyed ”A Queen’s Vow”. It’s a pleasure for me to know my work has been translated into Swedish and readers there are enjoying it.
I hope ”The Last Queen” will be translated, too. Juana was fascinating and a very different queen than her mother, Isabel.”
Tack för att du delade med dig av mailet Gunilla. Alltför många gånger glömmer man bort, eller kanske tvekar inför, att kontakta författarna. Trots att jag genom åren fått så många bekräftelser på hur mycket de uppskattar feedback från läsarna.
En drottnings löfte : en roman om Isabella av Kastilien
Författare: C W. Gortner
Förlag: EA (2014)
Antal sidor: 495
ISBN: 9789187519161
Köp: t.ex. hos Bokus, Adlibris eller Glansholm