Dubbelt upp för Shaun Tan

Inom loppet av två månader har den 37-årige australiensiske illustratören Shaun Tan ny fått två tunga priser att pryda bokhyllan med. För en dryg månad sedan vann han en Oscar för bästa animerade kortfilm, The lost thing som Shaun jobbat med under tio års tid. I dagarna fick han dessutom det prestigefyllda Alma-priset för sin ”nydanande och ömsinta bildvärld”. Läs nomineringen här.

Alma-priset är världens största pris för barn- och ungdomslitteratur och ges ut till Astrid Lindrens minne. Prissumman är på fem miljoner svenska kronor och i en intervju förklarade Shaun att han noga skulle tänka över vad han skulle använda pengarna till, men eftersom han och hans fru saknar egen lägenhet så ligger väl det nära till hands kan man anta.
En värdig vinnare tycker jag som är mycket förtjust i den ordlösa och smått surrealistiska berättelsen Ankomsten som handlar om en ensam man som kommer till ett nytt land utan att kunna språket. Bilderna är starka och vackra men även tragiska och hemska och jag kan utan problem fylla dem med egna ord. Shaun gör alla sina teckningar, såväl till böcker som till filmer, för hand.

Shaun Tan ges ut av Kabusa böcker.

Andra röster om Alma-priset:
Bohusläningen
DN-bok
Bokunge

2 Replies to “Dubbelt upp för Shaun Tan”

Comments are closed.