Du gamla du fria

Du gamla, du fria av Liza Marklund kändes när jag läste den som en väldigt aktuell bok. De fruktansvärda händelserna på Utöya och de svenska journalisterna i Afrika ligger så färskt i minnet att det var omöjligt att dra paralleller. Det kändes så aktuellt att jag slogs av tanken på om det ens är möjligt att skriva en bok så snabbt, att få med så aktuella händelser och ändå bibehålla kvaliteten. Går det eller blir det bara ett hafsverk?
Jag vet inte, men det här är nog den första av böckerna om Annika Bengtzon som faktiskt engagerat mig. Annika och Thomas har hittat tillbaka till varandra igen efter en tid isär. Eller hände det kanske till och med i en tidigare bok som jag missat att läsa? Hur som helst, Thomas har begett sig till Afrika med jobbet och det hela slutar inte bättre än att han kidnappas på gränsen mellan Kenya och Somalia och en stor lösensumma krävs. En summa som Annika naturligtvis omöjligt kan betala. Hon måste förhandla med kidnapparna och får hjälp av Thomas chef.
Parallellt med den fruktansvärda situationen får vi följa arbetet på redaktionen där man försöker koppla ihop de tragiska morden på fem ensamstående mammor i Stockholms förorter och paralleller dras till den hemska händelsen i Norge i somras. Det är i de här avsnitten jag ibland får känslan av att det gått för fort i skrivandet.


Lite irriterad blev jag över att det till en början var svårt att skilja på vem som var avsändare i de olika kapitlen. Om det var Annika eller Thomas som talade. Det hade antagligen varit lättare att ta till sig om Thomas kapitel haft en rubrik som sa ”Afrika” eller något liknande. Nu tog det ett tag innan jag förstod dispositionen, tid som påverkade läsupplevelsen negativt.


Jag tyckte nog att det här var en ganska okej bok även om jag fortfarande inte gillar Annika Bengtzon som person. Jag tycker riktigt illa om henne för att vara uppriktig. Hon har så många sidor jag har svårt att förlika mig med. Jag vet att hon är smart och duktig på sitt jobb, men det hjälper inte, de väger inte på långa vägar upp hennes karaktär. Gör det boken dålig? Nej, absolut inte, men det ligger i vägen, det tar längre tid innan jag blir engagerad i historien.


Att det sedan slutar lite oväntat känns bra. Jag gillar att man inte får alla svar, att inte allt slutar rosenrött och perfekt. Det är ett stort plus i min värld.


Betyg: ***
Antal sidor: 450


Förlag: Piratförlaget

2 Replies to “Du gamla du fria”

Comments are closed.