Bokrecension,  Deckare

Dömd i samhällets ögon, men är han verkligen skyldig till mord?

Kan en vanlig skoluppsats förändra livet för folk? Kan den klara upp ett fem år gammalt mordmysterium och få de felaktigt anklagade frikända?

Uppenbarligen.

När Pippa Fitz-Amboi ska skriva sin slutuppsats bestämmer hon sig för att utreda mediernas påverkan på pågående brottsutredningar. Hur stor effekt har de egentligen på utredningen och framför allt, hur påverkar de samhället och de som bor där?

Det är en skrämmande aktuell plot som Holly Jackson målar upp i sin debutroman A Good Girl’s Guide to Murder. Tänkvärt. Varje dag påverkas vi av vad vi läser, ser och hör i tv, tidningar och på nätet – det är näst intill omöjligt att undgå det. Vi bildar våra uppfattningar om rätt och fel, vem som är skyldig och vad som har hänt baserat på vad vi läst och hört. Orättvist många gånger tyvärr, men det är så det funkar.

För fem år sedan anklagades Sal Singh för mordet på Andy Bell. Ett par dagar senare begår han självmord, uppenbarligen alltför skuldtyngd av vad han gjort. Det lilla samhället chockas och förfäras över det inträffade. Det hela är så klart fruktansvärt, men är det skäl nog att stöta ut och mobba hans familj? Om Sal är skyldig så är det väl inget som familjen kan lastas för. Eller?

Men är han verkligen skyldig? Har den unge indiske killen verkligen mördat skolans populäraste tjej? Pippa är inte övertygad om det. Det som var tänkt att vara en vanlig skoluppsats utvecklas snart till rena detektivhistorien. I takt med att Pippa gräver allt djupare i vad som egentligen hände rullas fakta upp som varit dolda länge, fakta som visar sig vara livsfarliga inte bara för Pippa utan också för dem som står henne nära.

A Good Girl’s Guide to Murder är en spännande, fartfyllt historia. Smått omöjlig att lägga ifrån sig. Pippa Fitz-Amboi är idag vad Kitty var för mig när jag var ung – en smart, lite präktig men cool terriertyp som inte ger sig förrän hon avslöjat den skyldige. Jag ser verkligen fram emot fler böcker från Holly Jackson, för det här gav onekligen mersmak.