Det röda trädet

Igår kom Shaun Tans nya bok Det röda trädet ut. Precis som den tidigare Ankomsten är det en underbar bok med fantastiska illustrationer. Till skillnad från Ankomsten så innehåller Det röda trädet ord, men de är sparsamt använda och tjänar mest som ett stöd för bilden, inte tvärt om.
Vid en första anblick så är bilderna väldigt direkta och självklara och med något undantag väldigt avskalade, men när jag börjar att titta på bilden så framträder detaljer som gick ögat förbi den första gången. Ju mer jag tittar, desto mer ser jag!

Vad handlar då detta lilla mästerverk om? Tja, det är i det närmaste omöjligt att beskriva men jag ska göra ett försök till en kort resumé.

Hela boken börjar med den lilla flickan som vaknar av att det faller svarta löv från sovrumstaket. Löv som hotar att dränka henne. ”Ibland vaknar man utan att ha något att se fram emot…” När hon sedan går ut är världen främmande, skrämmande och förbryllande. Men, precis när det verkar som om allt hopp är borta så… Men nej, inga spoilers här inte. Det får ni finna ut på egen hand.

Det här är en liten bok om stora känslor. Känslor som inte alltid går att sätta ord på. Och Tan försöker påminna oss om att trots att svåra och stora känslor är oundvikliga i livet så finns det alltid en strimma hopp. Det gäller bara att finna den.

Jag älskade den här boken och har redan läst den fem gånger. Kan bara inte låta bli att bläddra i den där den lockande ligger på soffbordet. Jag slår upp en sida på måfå och sjunker in i bildens detaljer. Fantastiskt!

Betyg: ****
Antal sidor: 36

Förlag: Kabusa

Andra som läst Det röda trädet:
Bohusläningen