Det hade jag ingen aning om!

Jag älskar att läsa! Stort, smått. Långt, kort. Tegelstenar, mjölkpaket. Det spelar ingen roll. Överallt finns det en uppsjö av spännande text att läsa. Och för det mesta lär jag mig något. Som igår till exempel. Ner i brevlådan damp Stefan Anderssons cd Skeppsråttan. En skiva fylld med musik inspirerad av ostindiefararen Götheborg och livsödena runt den. Bra musik, absolut, men det var när jag läste texthäftet som jag fick en uppenbarelse av typen ”Det hade jag ingen aaaaning om!”

Låten Kalmar Nyckel handlar om bröderna Peter och Sven Gunnarsson från Ramberget i Göteborg som 1639 går ombord på skeppet Kalmar Nyckel som tar dem till Delaware i Nya Sverige. Väl framme tar Peter sig efternamnet Rambo, som ett minne av Ramberget där han växte upp. Med sig på resan från Sverige hade han några äppelkärnor. Dem planterade han och äpplesorten blev senare kända som just ramboäpplen.

Intressant eller hur? Men, tänker du nu, vad har detta med böcker eller läsning att göra? Förutom det uppenbara att jag läste i texthäftet. Jo, ledtråden är naturligtvis efternamnet han tog sig. För det ligger till grund för en av filmhistoriens mest kända actionhjältar, inte den bäste men den mest kände. Just det, John Rambo spelad av Sylvester Stallone i filmen First blood, som även finns som bok.

Drygt trehundra år efter det att Peter landstigit som en av de första fem ”frimän” som bosatte sig i Delaware äter författaren David Morell just ett ramboäpple och får därmed idén till huvudpersonens namn.

Det hade jag ingen aaaning om, men intressant är det!