Den magiska källan

Det är många år sedan jag fick en av Maeve Binchys böcker i händerna för första gången. Jag minns idag inte vad boken hette, men jag minns scenen med tjejen som åkte tåg och drog i nödbromsen för att rusa ut på ett fält och rädda ett får som låg på rygg. Hon hade hört att får inte kunde ta sig upp igen och därför dog om de hamnade på rygg. Jag vet inte om det är sant, men en fantasieggande bild målades upp.

I julas fyndade jag (50 kr för en talbok är ett fynd för min plånbok) Den magiska källan som släpptes 2007 och idag klingade de sista spåren ut ur bilstereon. Och jag insåg att jag skulle komma att sakna invånarna i den lilla irländska byn Rossmore. På 11 cd-skivor har jag mött invånarna en efter en när de berättat sin historia och sin relation till S:t Annas källa som ligger i ett skogsområde och har stor betydelse för invånarna, vare sig de tror på dess magiska krafter eller inte.

Det här är en berättelse som mer känns som en samling noveller. Vi får möta och lära känna flera av invånarna som på ytan inte verkar ha något som helst gemensamt, men vars liv och historia naturligtvis visar sig hänga ihop i slutet.

Den magiska källan är en riktig feel-good bok och jag tror det är det bästa Maeve Binchy har skrivit. På länge. Jag har njutit av att lyssna på Anna Godenius uppläsning. Hennes röst lämpade sig väl för den här historien.

Betyg: ****-
Antal skivor: 11

Förlag: Norstedt audio

Andra som läst boken:
En bok om dagen
Boktimmen

One Reply to “Den magiska källan”

Comments are closed.