David Eddings är död!

En av fantasygenrens oerhört populära författare är död. David Eddings, författare till flera långa fantasyserier, har avlidit, 77 år gammal.

Mr Eddings var en mycket produktiv författare med mer än 25 utgivna böcker. Han fick själv upp ögonen för fantasyns potential när han plockade upp ett ex av Tolkiens Sagan om ringen och såg att det var den 73 upplagan. Vilken potential!

David Eddings var en av de författare som fick mig att fastna för fantasygenren för många år sedan. Han skrev fantasy på ett modernt sätt, utan tillkrånglat, ålderdomligt språk. Handlingen var spännande och lika vanebildande som den bästa såpopera. (Ingen annan liknelse än den att man omöjligt kan sluta. Man vill veta mer.) Jag ville helt enkelt inte lägga ifrån mig böckerna utan köpte och slukade alla böckerna i serierna.
Själv föredrog jag serierna om Spjuthök framför dem om Belgarion och har läst dem säker 10 gånger vardera. Men även hans andra, kanske mindre kända serier har fallit mig på läppen. Spännande och lättillgängliga drog de mig in i en fantastisk värld.

Det var också det han såg som sin uppgift i livet; att få folk att börja läsa. Många har börjat sin läsarbana med Eddingsböcker för att sedan vandra vidare till andra författare och genrer.

Trots sin enorma popularitet världen över förblev han en ödmjuk man. ”Det är ingen risk att jag får nobelpris”, sa han. ”Jag är sagoberättare, inte profet.”