Bokryggar är till för att knäckas

Ja, jag vet.
Jag studsade också i stolen när jag läste rubriken i Jyllands Posten.
Men ta det lugnt. Andas. Läs vidare.

”Marginaler är till för att skrivas i, sidor ska vikas och bokryggar ska knäckas, vi har ett ansvar för att läsa med pennan i handen, för en läsare ska hela tiden diskutera och reflektera över det skrivna ordet – det blir man till och med en bättre läsare av.”

Citat från New York Review of Books via Jyllands Posten. 

Och visst kan jag känna igen mig i beskrivningen av att respekten för det skrivna ordet är stor. Ibland för stor. Att stryka under, anteckna och vika hundöron är något jag utan problem gjorde när jag pluggade. Glatt. Men det är otvetydigt skillnad på läroböcker och romaner. Av någon anledning tar det emot att göra samma sak när det gäller romaner, och framför allt i inbundna böcker. Jag viker hundöron i pocketböcker men hittills inte i inbundna böcker. Man gör bara inte så!

Respekten för det tryckta ordet är stor. Kanske för stor.

Tim Parks har en onekligen en poäng i sin artikel. Vi, jag, måste bli bättre på att reflektera över vad vi läser. Att kritiskt fundera över orden på sidorna. Inte bara svälja allt med hull och hår. Inte låta författaren komma undan med vad som helst.

”Det som överraskade mig mest när jag började ge ut böcker, var hur mycket en romanförfattare kommer undan med.”

Tim Parks, New York Review of BooksFör mig är det däremot något helt annat med eböcker. Även om man inte fysiskt kan vika ett hundöra så går det sekundsnabbt att lägga in ett bokmärke, stryka under, över, marker och anteckna. Som jag älskar den. Anteckningsfunktionen! Jag markerar, antecknar, reflekterar och kommenterar ivrigt. När det sedan är dags för bokprat är det bara att printa ut de samlade markerade styckena och kommentarerna. Fantastiskt!
Kanske får det bli mitt nyårslöfte – att bli en bättre läsare, en mer aktiv läsare, som läser med pennan i hand och funderar över vad jag läser. Som är beredd. Beredd att stryka under bra meningar, att skriva ner mina tankar över det jag läser. Beredd på att jag inte låter mig luras att tycka något utan att ha funderat på det.3 Replies to “Bokryggar är till för att knäckas”

  1. Det finns så fina små post-its som jag använder mig av. Kan markera meningar och skriva en kommentar på dem. Finns billiga och bra på Claes Ohlson

Comments are closed.