Böckerna bakom höstens filmer – en ny utmaning

Vilken var bäst? Boken eller filmen? Detta eviga spörsmål kan stötas och blötas i all oändlighet. Liksom frågan om man ska läsa boken först eller se filmen först.

Eftersom jag älskar film nästan lika mycket som böcker så drar jag härmed igång höstens utmaning. Att läsa böckerna som ligger till grund för filmen för att sedan en gång för alla kunna svara på frågan – vilken är bäst? Boken eller filmen? Jag har hittills bara läst en enda av de tio böckerna så det borde vara möjligt.

Någon som hakar på?

16/9 Jane Eyre – filmen baseras på, japp ni gissade rätt, boken med samma namn av Charlotte Brontë.

23/9 Niceville – baseras på boken med samma namn av Kathryn Stockett. Om staden Jackson i Mississippi och de rasmotsättningar som råder. Men också om invånarnas drömmar och hopp. Stark bok!

30/9 The tree musketeers – Trots den engelska titeln förstår ni alla att det är Dumas klassiska äventyrssaga det rör sig om.

 21/10 Nalle Puh, Nya äventyr i sjumilaskogen. A A Milnes saga om den lilla björnen med en fäbless för honung har nu blivit animerad film.

 26/10 Tintin och enhörningens hemlighet – En tecknad serie av fransmannen Hergé har här blivit animerad film. Kan funka.

 16/11 Breaking Dawn – Så var den äntligen här, filmatiseringen av Så länge vi båda andas av Stephenie Meyer. Första delen av fjärde och sista boken i Twilightsagan om Bellas och Edwards kamp för sin kärlek. Och lilla syster, den här är för dig. Klart vi går och ser den också.

9/12 Simon och ekarna – Tyvärr saknar jag bild till den här filmen, men det är naturligtvis Marianne Fredrikssons bok som filmatiserats. Ska bli spännande.

 16/12 Sherlock Holmes A Game of Shadows – Trots att den egentligen inte baseras på någon särskilt Holmesbok platsar den ändå i listan. Dels för att Downey JR och Judd är så bra i sina roller, och för att den första var så bra. Men här har vi även svenskintressen. Det har väl inte undgått någon att Noomi Rapace blivit internationell stjärna och har en stor roll i den här filmen.

 21/12 The girl with the dragon tatoo – Nu har Stieg Larssons Män som hatar kvinnor blivit film. Det är Noomis paradroll, men här med Rooney Mara i huvudrollen. Och jag älskar Daniel Craig, så den här är ett måste. Kuriosa: Affischen har väckt stort rabalder i USA. Nakna bröst! Hua!

20/1 Hugo Cabret – Nu är vi inne på nästa år, men den får ändå vara med. En fantastisk upptäckt av Hugo Cabret är skriven av Brian Selznick och handlar om den 12-årige Hugo, föräldrarlös, klockskötare och tjuv, som bor i väggarna på Paris tågstation. Bra skådisar bland andra Jude Law.

2 Replies to “Böckerna bakom höstens filmer – en ny utmaning”

Comments are closed.