Black Swan Rising

En av mina favoritförfattare Carol Goodman har slagit sina litterära påsar ihop med den äkta maken Lee Slonimsky. En inte helt okänd poet som även arbetar som börsmäklare. Fantastisk yrkeskombination! Tillsammans har de skrivit Black Swan Rising under pseudonymen Lee Carroll.

Det är inom genren urban fantasy de placerat historien om den unga smyckedesignern Garet James och hennes åldrige fader. Tillsammans driver de ett konstgalleri och när boken börjar har Garet precis fått veta att de lån fadern tagit för att kunna köpa in några Pissarotavlor kommer att krävas in inom kort. Finanskrisen brer ut sig i USA och det påverkar som sagt även Garet. Som om ett förestående konkurshot inte vore nog så väcks de en natt av tre tjuvar som brutit sig in i galleriet och stulit tavlorna. Under inbrottet blir fadern även skjuten i bröstet och hamnar på sjukhus.

Mitt i detta kaos får Garet i uppdrag av en urmakare att öppna en mycket gammal silverask. Något som inte är gjort i en handvändning eftersom asken verkar vara försluten på magisk väg. I och med öppnandet av asken dras Garet in i något hon inte kan kontrollera. Hon får plötsligt insikt i en annan värld. En värld fylld av allehanda fantastiska varelser. Vi träffar onda elisabetanska alkemister, älvor med Shakespearklingande namn, Oberon spelar en stor roll för Garet, vampyren som hon dras till och varnas för slår Twilightvampyrerna med hästlängder (sorry alla Cullenfans), gnomer, drakar och… Listan kan göras hur lång som helst. Och mitt i denna virvelvind av intryck står Garet och försöker förstå det faktum att hon av sina kvinnliga förfäder (förmödrar?) ärvt ansvaret som Watchtower, en slags vakt mellan vår värld och den fantastiska.

Är det stor litteratur? Nej, men spännande, underhållande och välskrivet och jag är nyfiken på fortsättningen. Jag fullkomligt älskar Carols andra böcker, men det här samarbetet med maken saknar lite av Carols känsla för att skapa spänning utan att bli för detaljerad. Hennes styrka ligger i att antyda magi och mörker utan att lämna för många detaljer. Den finkänslan saknas lite här. Det tar bort en del av upplevelsen, men jag kan ändå knappt bärga mig tills del två, Watchtower, kommer ut. Som tur är redan i augusti.

Betyg: ***+
Antal sidor: 396

Förlag: Bantam books

Andra som läst boken:
Dark places
Love vampires
Book Chick City