Berättelser från yttre förorten

(klicka på texten för att läsa hela inlägget)

Med det Röda trädet fick min bokhylla en ny husgud. Den australiensiska författaren/ illustratören Shaun Tan hade kommit in i mitt liv och där kommer han att stanna. På sitt eget och alldeles oefterhärmeliga sätt berör han mitt innersta. I sina böcker tar han upp frågor som upprör och berör, ibland på ett förrädiskt enkelt sätt men alltid med ett stort allvar och stort hjärta.

Berättelser från yttre förorten är inte en sammanhängande historia som Det röda trädet. Nej, den här gången har Shaun samlat ett antal fristående noveller, som ändå på något sätt hör ihop.

På nytt blir jag förälskad i hans bildspråk. Bilder fulla av detaljer eller så rena att det är lätt att missa de små sakerna får den här tunna boken att vara i timmar. Jag bläddrar fram och tillbaka, återkommer hela tiden till mina favoriter som historien om utbytesstudenten, eller mormor och morfars sakletarresa, eller den om trädgårdsmissilerna eller…

Berättelser från yttre förorten innehåller många pärlor som jag kommer att återkomma till om och om igen. Det är utan tvekan den bästa och finaste bok jag läst på…. väldigt länge.

Betyg: *****
Antal sidor: 94

Förlag: Kabusa