Äventyrare eller trygghetsnarkomaner – har vi blivit fegare?

Svenska resenärer har enligt gårdagens rapporter har gått från äventyrliga upptäckare i en ivrig strävan att övertrumfa grannarna i exotiska resmål till trygghetsknarkare. Det oroliga världsläget har gjort att vinterns resor inte längre går till exotiska resmål utan det är åter Gran Canaria som står överst på listan.

När jag läser det får jag flashbacks av Lasse Åbergs inte helt okända film med blekrosa svenskar på solsemester, kanske är det en återgång till sällskapsresorna, när vi köper paket där vi vet exakt vad vi får. Inga överraskningar väntar. Till och med svenskt kaffe som serveras på hotellet. 

Själv är jag betydligt modigare än så. Det här året har jag varit på så vitt skilda platser som Rio, Paris, Shetlandsöarna, New York, Warszawa, Stockholm, Saltön, Glasgow, Oslo, Hollywood och många andra spännande platser, listan skulle bli för lång och trist att läsa.
Hur det går ihop med ett heltidsjobb och bara fem veckors semester?
Inga kontigheter, jag är ju en fåtöljresenär av rang. Varje gång jag slår upp en bok så förs jag iväg till en annan plats, och inte så sällan en annan tid. Det är fantastiskt, underbart, fascinerande och ett alldeles alldeles underbart sätt att resa på. Hyfsat billigt är det också, i alla fall bra mycket billigare än om jag skulle fixat det via resebyrån. 
Men, vid en tillbakablick på året ser jag en tydlig brist, mina resor till Asien, Australien och Afrika är skrämmande få. Det måste ändras på. Så här kommer mitt första nyårslöfte, ja jag vet att det är tre veckor för tidigt men i alla fall, blir att utvidga mitt läsande rent geografiskt. Kanske är det till och med möjligt att täcka in samtliga världsdelar, vi får se, det kan ju bli ett delmål att sträva efter, men en större spridning måste det definitivt bli. 
Fåtlöljresenär. Foto: Jenny Magnusson/ bokmalen.nu

3 Replies to “Äventyrare eller trygghetsnarkomaner – har vi blivit fegare?”

  1. Jag har det som mål varje år, att läsa bredare. De senaste åren har det blivit litteratur från ca 40 länder men när jag kikar tillbaka så är det ofta samma "stora" länder. Ska man hitta från de riktigt ovanliga länderna så får man nästan gå på noveller. Det funkar!

  2. Jag föredrar också sådana resor som du beskriver. Har precis läst mig igenom Sri Lanka eller rättare sagt som ön hette förr, Ceylon, "Teodlarens hustru".
    Trevligg blogg du har.

Comments are closed.