Aurelio Zen – från bok till tv

Igår visades det första av 3 avsnitt, i den här omgången, av den nya deckaren Zen på SVT1. Det är en engelsk deckarserie som utspelar sig i Rom och handlar om Italiens enda hederlige och ärlige polis, venetiskfödde Aurelio Zen. Engelsmännen är ju som bekant erkänt duktiga på det här med deckare och än en gång är det en deckare baserad på en serie böcker, den här gången skrivna av Michael Dibdin.

Visst är det fascinerande att alla (?) bra tvdeckare baseras på böcker. Är det så svårt att skriva orginalmanus? Det ska erkännas att jag inte har läst någon av Michael Dibdins böcker och därför inte har den blekaste aning om hur väl tvserien följer dem. Jag har heller ingen uppfattning om hur stor Mr Dibdin är i England, men en sökning på bokus gav 19 träffar på böcker om Aurelio Zen och ytterligare ett fyrtiotal av Michael Dibden, så han verkar ju vara en produktiv författare i alla fall.

Hur som helst så var det första avsnittet bra och lovar gott för framtiden, även om det känns lite underligt när något så typiskt engelskt som tvdeckare utspelar sig någon annanstans än i just England. Den engelska landsbygden och universitetsvärlden är på något sätt så inkörda byggstenar att det tar lite tid att vänja sig vid att de saknas. Men även italien är vackert och bjuder på småstadsmentalitet, jobbiga chefer och lata polismän som gör ett halvtaskigt jobb.