Stal Barbara Cartland?

Säga vad man vill, men ett fenomen var hon, denna den rosa romantikens moder, Barbara Cartland. Med mer än 700 historiska kärleksromaner utgivna under eget namn måste hon vara en av historiens mest produktiva författarinnor. Från att ha börjat sin karriär på Daily News där hon skrev en skvallerspalt så byggde hon successivt upp en mindre bokfabrik där hon dikterade böckerna för sina sekreterare.

Man kan föra många och långa diskussioner om kvaliteten på böckerna, både intrig och språkmässigt, men ett odiskutabelt faktum är att de 723 romanerna översatts till 40 språk och sålts (och fortfarande säljer) i mer än 200 miljoner exemplar.

Men nu, nio år efter den gamla damens död ges en biografi om hennes främste konkurrent på området, Georgette Heyer, ut. I den förekommer flera brev som Ms Heyer skrev till sin litteräre agent där hon anklagar Cartland för att ha stulit såväl intriger som namn på karaktärer. Hon ville bestämt dra saken vidare juridiskt, något som dock verkar ha runnit ut i sanden. Barbara Cartlands son säger idag att det är första gången han hört talas om anklagelserna och om någon har stulit något så var nog förhållandet det omvända.

Nu kan man kanske tycka att det är slöseri med bloggutrymme att skriva om Barbara Cartland som ju knappast kan kallas för en stor författarinna. Men jag ogillar kultursnobberi och vad man än tycker om hennes böcker så har de lästs av oerhört många människor. Och jag är för läsning – all läsning!

Källor:
Jyllandsposten
DN