Semstern borde vara unplugged

För hjärnans skull borde semestern antagligen vara betydligt mer unplugged än vad den är. Idag har även gästhamnarna i Danmark uppgraderat tekniken och det finns wifi i var och varannan hamn. Förvisso av lite varierande standard men ändå.

Någon eller några gånger om dagen kopplar vi  upp oss, främst för att hålla koll på dmi.dk. Vädret är A och O ombord. Nog för att svenskar är kända för att alltid prata väder, men aldrig så mycket som under sommaren ombord.

Men, i ärlighetens namn, det är svårt att samtidigt låta bli mail, sociala medier och nyhetssajter när man ändå håller på. De här dagarna har det dock blivit sorgligt uppenbart att man borde. Låta bli alltså. För det är sorgligt deprimerande läsning. Inte en enda glad nyhet bland rubrikerna och  i det sociala flödet verkar det råda någon form av tävling vem som kan göra ner invandrare och polisen allra mest.

De har säkert rätt. Invandrare är onda människor som inte gör annat än att misshandlar och gruppvåldtar oss och polisen larvar sig med fåniga armbandskampanjer. Eller hur?

Jag blir så trött!

Att pojkar/män antastar tjejer/kvinnor i grupp är inte på något sätt en ny företeelse. Herregud, jag var nio när en grupp pojkar i sexan brottade ner en av sina klasskamrater på marken, drog upp hennes tröja och fingrade på hennes knoppande bröst, nöp i vårtorna och skrattade när de blev styva. Allt medan alla barn som hade rast såg dem. Inte en lärare i sikte som avbröt. Och det var bara första gången. Liknande, om än något mer sofistikerade angrepp har pågått allt sedan dess och ja, jag har både sett och varit utsatt för varianter av sexuella trakasserier.

Är det ok? Naturligtvis inte. Det är aldrig ok.  Men jag blir bara deprimerad av att höra alla som nu hävdar att detta är ett nytt fenomen, ett invandrarfenomen. Det är det INTE! Ledsen att säga det, men jag har sett det i snart fyrtio års tid och har inget som helst hopp om att slippa se det igen.

Även smutskastningen av polisens armbandskampanj gör mig smått deprimerad. Kampanjen har stora problem, absolut, men att för 39 000 kr lyckas skapa en kampanj som i princip HELA Sverige pratar om är fantastiskt. Och det måste ha varit målet, att få folk att prata. Ett armband stoppar aldrig övergrepp. Aldrig. Men uppenbarligen får det oss att prata och det är en bra start.

För sinnesfridens skull och för att ge hjärnan en chans att vila, att ha semester så är det unplugged som gäller från och med nu. Så när som på vädersajterna som sagt. Och kanske mailen. Och instragram. Och möjligen facebook….