.

Strandläsning

26 juli 2020

Kanske kan vi trolla fram lite mer sommarkänsla denna ruggiga julimånad med alldeles nyutkomna Strandläsning av Emily Henry. Häng med så får vi se.

.

Kapitel 8

29 juli 2020 – sid 83

Det tog ett tag, men vid kapitel 8 tar historien fart. Helt ärligt kändes karaktärerna mest tramsiga till en början och jag är inte övertygad om dem än. Däremot tar handlingen fart när January och Gus – eller Augustus som har föredrar numera – ingår ett vad. Vi får väl se om det håller.

.

Research

30 juli – sid 124

”Kvällens research var för min skull”
Att veta vad man skriver om är så klart A och O och kanske ännu mer när man ska ge sig på en ny genre. Bokens premiss är ju två författare som kört fast och efter ett vad ska skriva sin nästa bok i den andres genre. Parallellt ingår också ett ”utbildningsmoment” som vi får följa med på. Intressant att se hur olika man kan uppfatta och tolka situationer.

Man och kvinna
.

Jag börjar gilla dem

31 juli – sid 154

När man skrapar på ytan dyker ledtrådar upp till varför de skriver och valet av historier de berättar. Och plötsligt fick den lätt ytliga feelgoodhistorien lite mer djur. Jag tror faktiskt jag börjar gilla January och Gus.

.

Det hettar till

1 augusti – sid 178

Det krävdes bagagen på en bil och en drive in bio innan det hettade till. Romantiskt så det förslår, och väldigt amerikanskt.

Häftigt fenomen det där drive in bio (även om 3 x Meg Ryan-film på en och samma kväll nog skulle vara i mesta laget för mig.) Jag vet att det finns på andra håll också, men det är något väldigt genuint USA över det. Själv har jag missat den upplevelsen, synd faktiskt.

.

En viktig symbolhandling

2 augusti – sid 228

Möbiusband!
Jag hade ingen aning om att det var så det kallades, det här vridna bandet som blivit symbol och stått modell för såväl oändlighet som återvinning. Vår hjälte bär också symbolen intatuerad på armen, något som är förknippad med stor känslomässig smärta. En tatuering och som han till slut väljer att förändra. En av historiens viktiga vändpunkter.

.

Var är stranden?

2 augusti – sid 243

Undrar lite över titeln. Ännu har varken stranden eller läsning nämnts. Förvisso handlar det om två författare som vars båda hus ligger vid vattnet, men ingen strand som sagt. Hmmm…

Uppdatering: Det kommer lite strand och strandläsning på slutet.

.

Tankeväckande om sekter

3 augusti – sid 244

”Det var som att hela världen började lysas upp inifrån. Inget kändes trivialt.”

Så skönt det låter när Julie-Ann förklarar hur det kan vara att vara med i en sekt. Det låter så tryggt.

.

De avgörande breven från pappan

3 augusti – sid 357

Typiskt för feelgood/romance är att hjältinnan krånglar till det väldigt för sig, överanalyserar ALLT. Och lägger därmed krokben för sig själv och sin egen lycka. Så också här. Ända sedan faderns död när hans mörka hemlighet kom upp i dagen har January grubblat och begränsat sig själv. Förlösningen kommer när hon till slut läser breven han skrivit henne.

Förutsägbart? Ja kanske, men fint ändå.

Det kändes som om jag föll isär, som att bindväven mellan mina vänstra och högra revben hade hackats bort och jag skulle gå itu.