Hur långt hinner man på ett seminarium?

Bokmässan är fylld av mycket man kan göra förutom att köpa böcker och trängas med tusentals andra besökare. I montrarna och på scenerna radas intressanta, roliga och spännande program upp och för den inbitne finns en uppsjö längre seminarier att besöka. De kostar dock extra förutom på söndagen då de är öppna för alla.

Jag älskar seminarierna. Att höra författare prata om sina böcker, skrivande, trender, spaningar mm är så intressant – det är kort sagt en favoritpunkt på mässan. De kortare varianterna är 20 minuter, de längre 45. Medan jag lyssnar passar jag lite förstulet se mig omkring på de andra åhörarna, vad sysslar de med medan de lyssnar? 

Vissa är helt uppslukade och släpper inte scenen och författarna för en sekund. Andra stirrar på sina telefoner medan de ofta bloggar eller instagrammar vad som sägs live. Vissa ser ut som om de sover, men kanske njuter de bara av att lyssna medan de blundar, vad vet jag.

Sedan finns sådana som jag som låter pennan glida över pappret, som antecknar för att komma ihåg (eller för att fånga lysande idéer som ofta dyker upp när hjärnan lyssnar på andra – varför är det så?).

Händerna jobbar flitigt medan Jessica Fellowes pratar på scenen.

Men intressantast av alla i år är nog stickarna – och de är fler än man kunnat tro. De som så snart de satt sig öppnar väskan och plockar fram garnet och stickorna. Jag förstår dem, de är något terapeutiskt att låta händerna jobba medan man lyssnar, men jag kan inte låta bli att fundera på vad det ska bli, vad det är de gör. Är det ett par vantar på gång eller kanske en tröja? Någon såg ut att sticka sockor, men jag vågade inte gå fram och fråga. Fascinerat tittar jag på och undrar hur långt man hinner på en bokmässa? Blir det bara en strumpa eller kanske två? En ärm på höstkoftan kanske?

Det beror så klart på hur många dagar man är på mässan och hur många seminarier man besöker, men att döma av hastigheten på stickorna och att vi nu stött på varandra på flera av dagens seminarier så gissar jag på en hel del. 

Men visst vore det kul att sedan se bilder på instagram taggade med #bokmässevantarna eller #bokmässekoftan…