.

Läs Fränder med mig

6 augusti 2020

”En gammal man packar sina väskor.”

Så börjar den, Emma Donoghues nya bok Fränder. Häng gärna på här och läs den tillsammans med mig.

.

Starka släktband?

Sid 21 – 7 augusti 2020

”I vilken mening kunde man egentligen vara släkt med någon man aldrig träffat?”

Den frågan ställer sig 79-årige Noah när han plötsligt får 11-årige syskonbarnbarnet ”på halsen”. Det är en bra fråga. Är blod tjockare än vatten? Och var går egentligen gränserna för när man förväntas känna något för någon? När man förväntas ställa upp och hjälpa till – bara för att man är släkt.

.

Långa kapitel

sid 56 – 8 augusti

OMG, första kapitlet är 45 sidor (!) långt. Jag brukar inte hänga upp mig på kapitellängd, men det här var i mesta laget. Svårt att göra pauser i handlingen dessutom. Undrar om resten av boken är likadan. Hmm…

.

Samtal över generationsgränser

sid 78 – 94 – 9 augusti 2020

Michael har nu dumpats hos Noah av socialtjänsten. Ingen av dem är särskilt bekväm med situationen, de känner inte varandra och det skiljer trots allt 70talet år mellan dem. De första trevande försöken till samtal. Missförstånden som uppstår är onekligen roande, de där två har ju ingenting gemensamt och tja, helt olika sätt att uttrycka sig. Som när Michael visar Noah hur man bildgooglar:

Noah flinade förbluffad. ”Du är ett geni.”
”Näh, det är du som är ett pucko.”
Han kunde inte annat än att hålla med.

.

Äntligen bär det av

sid 108 – 10 augusti 2020

Äntligen bär det av. Det tog hundra sidor, men nu är de två på väg mot Frankrike och Nice. Hela flygplatsbeskrivningen är tankeväckande. Det är lätt att falla in i fördomen om den dryga 11-åringen som mest surar, tittar på sin mobil och är uppkäftig, men det kan inte vara helt enkelt att navigera i en värld man inte känner till. Självklart har Michael aldrig varit på en flygplats (mamma sitter i fängelse och pappa är död, vad skulle han gjort på en flygplats?), stått i incheckningskö, gått igenom säkerhetskontroll etc. Han tacklar det som ungar gör mest, med tuff attityd. Svårt att tackla det där, särskilt om man inte förstår varför han agerar som han gör.

.

S

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 + nitton =