En bok om starka kvinnor och förbannade män

Maresi av Maria Turtschaninoff, foto:Bokmalen.nu
Maresi – krönikor från Röda klostret
av Maria Turtschaninoff

Så beskrevs Maresi: krönikor från Röda klostret för mig av någon som såg mig stå och fingra på den vackra boken av Maria Turtschaninoff på Bokmässan i höstas. Det fick mig i ärlighetens namn att tveka lite. Missförstå mig inte, jag har absolut inget emot böcker om starka kvinnor, tvärtom, men det har för mig inget egenvärde i sig. Jag tycker om starka karaktärer, ibland är de kvinnor och ibland är de män. Viktigare än så är det inte för mig.

Så jag la ner boken, gick runt och tittade lite på annat, kom tillbaka till den, fingrade lite till, och köpte den. Jag kunde, som så ofta, inte motstå det vackra omslaget. Behöver jag säga att jag inte ångrade mig en sekund?

Som så ofta med fantasy, skrönor och riktig, riktigt bra äventyr så är de skrivna för unga vuxna (de får alla de bra böckerna och historierna känns det som), men låt det inte hindra dig från att läsa. Du har minst lika stor behållning av den. Minst.

Maresi är första boken i serien Krönikor från Röda klostret och som tur var köpte jag även uppföljaren Naondel. Att den här boken är en upptakt till en serie står ganska klart. Här möter vi Maresi som fått i uppdrag att nedteckna en krönika över aktuella händelser på Röda klostret. Vi får veta hur det kom sig att en grupp kvinnor en gång för länge sedan flydde till den ensliga ön långt ut i havet och lät uppföra en kloster. Vi får också veta att, enligt legenden, en förbannelse drabbar alla de män som vågar sätta sin fot. Men har legenden rätt?

Allt går sin gilla gång på ön fram tills dess Jai anländer. Det står snart klart att hon flytt från sin grymma far som begravde sin yngsta dotter levande för att hon vågat, i hans ögon, trotsa honom. För att undkomma samma grymma öde flyr Jai till klostret på ön, men är hon säker där? Vad händer om fadern följer efter henne?

Maresi är väldigt spännande och 205 sidor känns alldeles för kort. Jag vill läsa mer.

Maria Turtschaninoff är Finlands främsta fantasyförfattare just nu och hon älskas och lovordas inte bara av oss läsare utan även av kritikerna.

2 Replies to “En bok om starka kvinnor och förbannade män”

Comments are closed.