Elizabeth

Lesley Pearse är en engelsk romanförfattarinnan med flera böcker i bagaget. I Sverige har samtliga hennes böcker fått namn efter den kvinnliga huvudpersonen och således heter den här boken följaktligen Elizabeth.

Under 1800-talets senare del kämpar den blott femtonåriga Elizabeth och hennes bror för att överleva i Liverpool. Efter en harmonisk uppväxt slås plötsligt allt i spillror när den omtyckte fadern tar sitt liv och modern kort där efter föder ett litet flickebarn blir allt än värre.
Tack vare sin handlingskraft och en stor portion tur får Elizabeth jobb i en förmögen familj och de kan börja lägga undan lite pengar. Liksom många andra på den här tiden lockar det stora landet i väster och till slut beger sig bror och syster över Atlanten för att skapa sig ett bättre liv. Väl framme i New York upptäcker det att livet är långt ifrån en dans på rosor och tillsammans med två manliga vänner ger de sig ut på en resa som för dem till Philadelphia och via Kanada till den stora guldrushen i Klondike. Det blir ett äventyr fyllt av svårigheter, kamp för överlevnaden, sorg och lidande, men också av glädje och kärlek.
Elizabeth är en välskriven roman. Personbeskrivningarna är tydliga och Lesley väver in händelser, dofter och känslor på ett mycket målande sätt. Det är spännande och medryckande. Språket flyter lätt och man sveps med i allt de upplever under sina år i USA. En riktig bladvändare.

Precis som jag misstänkte var det här en bok som föll mamma i smaken och vi var rörande ense om hur bra boken var. Mammas enda invändning var att det kändes lite otroligt att en och samma person kan råka ut för så mycket och inte duka under. Något jag inte reflekterade över när jag läste. Amerika var galet under den här perioden, och jag är ganska övertygad om att det är många med mig som inte skulle ha pallat allt  som de första nybyggarna råkade ut för.

Betyg: ****
Antal sidor: 500

Förlag: Damm