De ickesynliga

Efter att ha läst 150 sidor av Fredrik Häréns nya bok De ickesynliga var jag mycket tveksam. Det kändes som om författaren packat in sin egen hemsnickrade livsfilosofi i romanform. Det var lite väl mycket hallelujastämning över det hela. Men så tog det fart, spänningsmomenten ökade och sidorna rann iväg. Plötsligt hade jag bara 30 sidor kvar och en panikkänsla började infinna sig. Hur skulle han få ihop historien på så kort tid? Skulle jag om igen läsa en bok där slutet kastades ihop på allt för få sidor? Men så var det inte alls. Utan att avslöja för mycket är det bara att konstatera att slutet gjorde mig lite besviken, det var ju inget slut. Svaren uteblev. Hur gick det för dem? Det är en cliffhanger utan dess like Fredrik serverar. Min fråga är, när kommer uppföljaren?

Boken handlar om journaliststuderande Alexandra, helst kallad Alex, han arbetar för tillfället på en artikel om barn som har fantasikompisar. Men är kompisarna rena fantasier eller finns de i verkligheten men är osynliga? Det visar sig snart att Alex kommit något stort på spåren och plötsligt befinner sig inte bara hon utan även hennes familj i fara.

Att försöka beskriva den här boken utan att avslöja något är i det närmaste omöjligt. Att beskriva den alls är föresten omöjligt. Vilken genren ska man placera den i? Filosofi? Spänning? Mystik? Fantasy? Semivetenskap? Den passar liksom inte in någonstans och ändå över allt. Och jag måste erkänna att jag har svårt att förhålla mig till den. Tycker jag om det eller inte? Jag vet inte. Och det är just det som gör boken så bra. Att jag inte vet. Att den inte lämnar mig i fred. Att jag fortsätter att tänka på den trots att jag läst ut den.

Dessutom ett stort plus för det vackra omslaget. Bilden i sig är väldigt vacker med träden och den gröna färgen, men det som tilltalar mig mest är att det inte står någonting alls på framsidan. Inte titeln och inte författarens namn och definitivt inte författarens namn i större stil än titeln. I like!

Betyg: ****
Antal sidor: 316

Förlag: Forum

Andra som också läst boken är:
Annikas litteratur och kulturblogg
Jennies boklista

One Reply to “De ickesynliga”

  1. Har beställt denna till bibblan, kunde ju inte motstå beskrivningen barn som ser sådant som vuxna inte gör. Tänker direkt på filmen Sjätte sinnet.

    Vad märkligt, har faktiskt inte lagt märke till att all "vanlig" info saknas på framsidan, kul med nytt!

Comments are closed.