Bokrecension,  tv-serie

De har verkligen inte fattat något

Det är tydligt att recensenterna väntat sig en komedi a la asgarv när de bänkade sig för att se Folk med ångest på Netflix. Döm om deras besvikelse när de möttes av en smådråplig historia med mycket värme och hjärta istället. Omdömena var inte nådiga.

”Skratten och humorn finns där, men kommer allt för sällan…”

”Bättre som bok än som tv-serie…” Öh ja? Det kan väl knappast komma som en överraskning? Boken är bättre i 99 fall av 100, så även i den här gången.

Möjligen kan det vara Netflix egen beskrivning av serien som ”fantastiskt rolig – pusseldeckare” som skapar orealistiska förväntningar. Eller så är det rollistan med bl a Alfred Svensson, Dan Ekborg och Leif Andrée eller regin av Felix Herngren som får dem att glömma bort historien som Backman faktiskt skrivit. En historia där sensmoralen är att göra så gott man kan och att hjälpa varandra – även om det blir fel ibland.

Det är inte Backmans bästa historia, INGEN slår Björnstad, men det är en varm och smårolig historia som bär Backmans tydliga signum. Ingen kan som han beskriva den vanliga människan med så mycket omtanke och kärlek. Hjärtat är med i vartenda välformulerat ord, och det är tydligt även i tv-serien.

Folk med ångest är en historia att le lite åt samtidigt som en skön känsla sprider sig i kroppen. Vare sig man läser eller tittar.