Bombyx – del ett kom som nummer två

Man kan undra vad det beror på, men just nu kommer böckerna i fel ordning. Det är mera regel än undantag att jag läser del två eller tre i en serie före de tidigare. Så var det med Varg Gyllanders böcker, där började jag med fjärde boken Ingen jord den andra lik för att fortsätta med bok tre Det som vilar på botten. Samma sak med Anne Rambach bok Doft av ondska som är del två i en trilogi om frilansjournalisten Diane Harpmann.

Bombyx av Anne Rambach

Den första boken om Diane heter Bombyx och har legat länge i läshögen innan jag härom dagen plockade upp den. Doft av ondska var riktigt bra och jag såg jättemycket fram emot att läsa ettan. Bombyx var dock inte lika fängslande. Den är lite mörkare och lite brutalare.

Förlusten av barnet och mannen hon älskade har lämnat Diane i ett mörkt vakuum. Hon har varken lust att jobba eller leva, men kämpar sig ändå kvar. Arbetet som frilansjournalist tar henne en dag till China town i Paris för ett reportage om ett asiatiskt bröllop. Den vackra festen slutar i ett blodbad och Diane befinner sig plötsligt mitt i en polisutredning. Hon håller inte med polisen om att det är den kinesiska maffian som är ansvarig och tillsammans med sin väninna bestämmer hon sig för att bevisa att de har fel.

Bombyx är absolut ingen dålig bok, men Doft av ondska var så mycket bättre. Diane är en mörk, trovärdig karaktär som man trots hennes avoghet inte kan låta bli att tycka om. Jag antar att det är kompromisslösheten som lockar. Hon har inget kvar att förlora och är därför beredd att gå mycket längre än de flesta av oss.

Sekwa är ett förlag som specialiserat sig på böcker från Frankrike och jag måste säga att de har en förvånansvärd träffsäkerhet i sin utgivning. I stort sett varenda bok jag läst har jag gillat. Även Bombyx är värd att läsa.

Betyg: ***-
Antal sidor: 352

Förlag: Sekwa