Vem väljer vi egentligen in i riksdagen?

Erövraren
av Buthler & Öhrlund

Det är valtider och dagligen dimper reklam för olika partier och kandidater ner i brevlådan. I värsta fall knackar de också på dörren och vill prata en stund just som man kommit hem efter en stressig dag på jobbet och inte vill något hellre än att sjunka ner i soffan med en stor kopp te och lyssna på Buthler & Öhrlunds nya bok Erövraren en stund.

Det kommer inte att bli lätt att rösta i september för vad vet man egentligen om de olika kandidaterna, mer än att det inte går att lita på någon alls i valtider. Och det är mitt i allt detta som vår favoritpsykopat Christopher Silfverbielke dyker upp. Efter att ha dömts till vård för de vedervärdiga brott han begick i Uppgörelsen har nu Silfverbielke kommit på ett sätt att lura systemet och sett till att bli friskförklarad. Bara några sidor in i boken lämnar han psykvården och lever som en fri man igen.

Under tiden på psyket har han läst bibeln, ”funnit gud” och ångrar nu djupt sina synder. Ja, och det tror vi ju på, eller hur?! Nu vill han dra sitt strå till stacken och hjälpa till att göra Sverige till ett bättre samhälle, men inte, tro det eller ej, som han gjort tidigare, nej nu ska han bli politiker. Riksdagspolitiker närmare bestämt. Och vilket parti passar väl bättre för denne nyfrälste syndare än Kristdemokraterna. Att det finns några namn före honom på listan är naturligtvis inget hinder utan bara smärre fartgupp på vägen som får städas undan.

Kommissarie Colt har efter de förfärliga morden på frun och sonen dekat ner sig fullständigt och när han inte super så försöker han arbeta. Med förfäran läser han tidningarna där Silfverbielke talar ut och djupt ångrar sina synder. Rosenrasande inser Colt att det inte finns något han kan göra. Enligt svensk lag har skurken nu sonat sina brott och är en fri man. Omvänd? Vilket skitsnack, men vad kan han göra? Instinktivt vill Colt skydda sin dotter från mannen som så brutalt misshandlade och våldtog henne, men deras relation är ännu sårig och ömtålig. Långsamt börjar de hitta tillbaka till varandra, men relationen är skör och minsta lilla hotar slita sönder den igen.

Buthler & Öhrlund har gjort det igen. I Erövraren möter vi än en gång Christopher Silfverbielke, psykopaten och seriemördaren vi lärt oss att älska att hata. Han är fortfarande lika charmig, sexfixerad, hänsynslös, brutal, känslokall och beräknande.

Av de fem böckerna om Silfverbielke är nog den här på sätt och vis den bästa. Det är fortfarande en spännande thriller med en vedervärdig karaktär i huvudrollen, men samhällskritiken är tyngre, tydligare. Historien kommer närmare vårt vardagliga liv, berör mer. Jag ser med spänning, och fasa, fram emot kommande böcker. En psykopat och seriemördare med rasistiska åsikter i riksdagen, tanken skrämmer livet ur mig. Tack gode gud för att det bara är fiktion, hittepå. Eller…

Att lyssna på Stefan Sauks suggestiva och skickliga inläsning ger onekligen boken en extra dimension. Du kan provlyssna här.


Erövraren
Författare: Dan Buthler & Dag Öhrlund
Förlag: Lind & Co (2014)
ISBN: 9789174613056

Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

jc.magnusson

En reaktion på “Vem väljer vi egentligen in i riksdagen?

  1. Verkar bara vara jag i hela Sverige som inte fallit pladask för den här serien. Tycker den bara är trist och lite tafatt, vilket är synd, för böcker om svenska psykopater trillar inte direkt ner från himlen.
    Ja ja …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 + fyra =

Tillbaka till toppen