Vän med fienden

Idag har vi besök av vår gästbloggare Jarl som läst Vän med fienden av Paul Briscoe som är en sann och ovanlig historia om författarens egna upplevelser under andra världskriget.

Paul föddes i England 1930. Fadern dör något år efter födelsen och Paul växer upp hos sin mor Norah, en oförstådd författare i vardande. Under sin uppväxt får inte Paul mycket kärlek av modern – den enda som bryr sig om honom är en barnflicka.


1934 beger sig Norah till Tyskland där hon blir övertygad nazist och en tid senare tar hon med sig sonen till staden Miltenberg i Bayern för att därifrån åka runt och göra reportage. Paul följer med henne i början med när det blir dags att börja skolan får han på hos en familj i Miltenberg. Paul  beskriver sitt liv i Tyskland under sent 30-tal där han gör allt för att anpassa sig och bli som en av de andra tyska pojkarna. Hos familjen möter han för första gången kärlek och det gör att han känner sig mer och mer tillfreds. 


Pauls liv beskrivs i enkla fängslande ordalag. Problem med att vara avvikande, han var ju utlänning, hans lycka när han börjar bli accepterad v kamraterna och hans stolthet när han blir medlem i Hitler-Jugend. Paul blir mer och mer tysk och han indoktrineras med tankar om judehat och herrefolksmentalitet. Parallellt med berättelsen om Paul berättas om modern som återvänder till England och umgås i kretsar med fascistiska tankar och som försöker bli tysk spion under kriget innan hon grips för att försöka smuggla ut hemlig information till tyskarna. Hon sätts i engelskt fängelse dömd för förräderi.

Författarens berättelse om sitt liv, sin uppväxt i Tyskland och hur lätt det är att svepas med av det som finns runt omkring en och hur en ung pojke är villig att göra allt för att bli accepterad och få kärlek. Han  berättar också om svårigheten att komma tillbaka till modern i England efter kriget. Anpassningen var nästan lika svårt som den i Tyskland när han var ung grabb. Men vi får också följa moderns historia och hur lätt det är för vilsna själar att dras med i extrema tankar och rörelser.

Boken är välskriven, fängslande, gripande och tankeväckande och är mycket väl värd att läsa


Betyg: *****-
Antal sidor: 224

Förlag: Historiska media