Redin rekommenderar

Göran Redin

På våra Stora Bokcirkelträffar möter vi spännande och intressanta författare och den här våren har bjudit på så vitt skilda genrer som action, relationer och svensk historia. Jag bad några av författarna om tre boktips så här inför sommaren.

Göran Redin fortsätter på det historiska spåret och rekommenderar här tre av sina favoriter. Han bjuder oss så klart på flottarfrosseri (vi minns ju hur varmt han talade om O’Brian på träffen), finska fortsättningskriget och Peter Englunds storverk.

Jag vet att många av er kastade sig över både bok två och tre i Görans serie och kan nu glädja er med nyheten att bok fyra nu är slutkorrad och ivägskickad. Snart får vi veta hur det går för Erik, Karin och alla de andra.




”Peter Englunds Poltava från 1988 fick mig att inse att det gick att kombinera historia och riktigt bra litteratur. Den var och är fortfarande ett mästerverk i den svåra konsten att hantera en historisk händelse med akademisk stringens och ändå göra läsningen till en njutning.

Väinö Linnas Okänd soldat skildrar det finska fortsättningskriget mot Sovjetunionen ur de enskilda soldaternas perspektiv. Det är nog helt objektivt en av litteraturhistoriens absolut starkaste krigsskildringar och en av mina allra starkaste läsupplevelser. Det är också en unik berättelse genom att Linna lyckats använda dialekter i skrift för att förstärka karaktärerna. Ännu mer imponerande är nästan att Nils-Peter Stormbom, som översatte boken till svenska, lyckades göra om bedriften med finlandssvenska dialekter.

Jag har en passion för böcker som skildrar engelska flottan under Napoleon-krigen, de seglande flottornas höjdpunkt. Och den litterära höjdpunkten i den här genren måste vara Patrick O´Brians serie om kapten Jack Aubrey och hans följeslagare läkaren och spionen Stephen Maturin (alla invigda vet att efternamnet uttalas med betoning på första stavelsen). När O´Brian avled år 2000 vid 85 års ålder arbetade han med den 21:a boken i serien men man ska förstås börja med den första, Master and commander, där en djup vänskap mellan två ytterst olika män tar sin början i ömsesidigt och djupt förakt.”