Dagen har börjat riktigt bra. Efter en uppfriskande promenad från hotellet var det skönt att sjunka ner auditoriets sköna stolar och lyssna på tre högaktuella svenska fantasyförfattare (Jo Salmson, Martin Widmark och Sara Bergmark Elfgren). En genre, tre målgrupper. Fantasy för barn, för lite äldre barn och för ungdomar/vuxna. En duktig moderator, Lotta Olsson, och intressanta författare gjorde att de 45 minuterna flög iväg. Det var jätteintressant, och det gjorde absolut ingenting att man inte fick in seminarietiteln, Från fantasi till fantasy, i samtalet.
Tack och lov låg nästa seminarielokal vägg i vägg så det var bara att gå och ställa sig i kön. Den här gången ställdes frågan Gillar alla barn Pippi? Det var en diskussion med fyra tyskspråkiga författare (Cornelia Funke, Nadia Budde, Rachel von Kooij, Gabrielle Alioth och Cecilia Östlund) och chefsbibliotikarien för barn och ungdomslitteratur i Sverige. Intressanta samtal som började med Pippi och skillnaderna i svensk och tysk barnlitteratur men sedan gled vidare in på andra saker. Vilket i och för sig var jätteintressant men inte hade så mycket med seminarietiteln att göra. Moderatorns misstag tror jag. Men i alla fall jag blev förvånad av att höra att det översätts mer barn litteratur från tyska till svenska än tvärt om. Undrar vad det beror på?
De var alla ganska överrens om att, typ alla i hela världen, tycks känna till Pippi. Inte Astrid, men Pippi, men att väldigt få faktiskt läst böckerna. De flesta har en relation till henne efter att ha sett filmerna. Jag måste nog erkänna att jag tillhör dem. Kan inte minnas att jag faktiskt läst en pippibok, men jag kommer i alla fall ihåg utseendet på den stora gula boken med en tecknad Pippi på framsidan.
Sedan bar det av ner på golvet. Dags att trängas bland en förfärlig massa människor. Jösses vad folk! Och då vet jag att det kommer att vara ännu fler i morgon. Hjälp!!! Men vi tog oss fram till Dalalitteraturens monter för att lyssna på ett föredrag med titeln Läs en film. Det var Monica Zac som berättade om sin bok Pumans dotter från 1986 som även blivit film och nu ingår i ett projekt där man diskuterar böcker och film. Intressant berättat av en insatt och engagerad författare. Kul!